П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедреформа в Україні: на які ліки, послуги, операції ми маємо право безкоштовно...

Медреформа в Україні: на які ліки, послуги, операції ми маємо право безкоштовно претендувати (перелік)

Этот материал также доступен на русском языке
Медична реформа гарантує безкоштовне медобслуговування усім громадянам. Головна умова – укласти декларацію з сімейним лікарем. Що потрібно знати пацієнтам про їхні права і до кого звертатися у разі їх порушення. 

Ліки та операції безкоштовно: на що ми маємо право?

Відповіді на ці запитання дав виконувач обов’язків директора Південного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Денис Чорний.

За які послуги не потрібно платити?

Безкоштовна медична допомога визначається Програмою медичних гарантій (ПМГ). Це – пакет усіх медпослуг, які держава зобов’язана надавати своїм громадянам. Витрати медустановам відшкодовує за певними тарифами Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Програма медичних гарантій-2023 охоплюватиме всі основні види медичної допомоги. Вона передбачає 39 пакетів послуг. Зокрема, українці мають право на безкоштовну медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарду, безкоштовне проведення хірургічних операцій дорослим і дітям. Не повинен платити пацієнт і за анестезію, – підкреслює Денис Чорний. – В закладах, які мають договір із НСЗУ, вона включена у послугу хірургічної операції і покривається Програмою медичних гарантій. Незалежно від того, планова це операція чи ургентна, а також – при інших втручаннях.

До того ж пацієнти мають право на такі безкоштовні медпослуги, як:

  • екстрена медична допомога;
  • стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій;
  • первинний медогляд у сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів;
  • медпослуги профільних фахівців;
  • реабілітація;
  • медична допомога по вагітності і пологах;
  • медична допомога дітям молодше 16 років;
  • вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень;
  • паліативна медична допомога (супровід людей з невиліковними захворюваннями).

Тяжкі хвороби і «Доступні ліки»

Частина ПМГ – програма «Доступні ліки». За нею пацієнти з хронічними захворюваннями мають право отримувати деякі медикаменти безкоштовно або зі знижками.

На сьогодні, за словами Дениса Чорного, у програмі «Доступні ліки» – 486 препаратів, включно з інсулінами та комбінованими лікарськими засобами. Отримати такі препарати можна за такими медичними напрямами:

  • серцево-судинні і судинні захворювання головного мозку;
  • бронхіальна астма;
  • цукровий і нецукровий діабет;
  • розлади психіки і поведінки;
  • епілепсія;
  • хвороба Паркінсона;
  • хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів;
  • потреба в імуносупресії – пригніченні небажаних реакцій організму після трансплантації органів.

– На стаціонарному та амбулаторно-поліклінічному лікуванні пацієнти також забезпечуються безоплатними ліками, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів. Надаються вони на весь період лікування. Під час отримання призначень у лікаря доцільно поцікавитися, які з призначених ним ліків входять до Нацпереліку, – пояснює фахівець НСЗУ.

Як отримати «Доступні ліки»?

Для того щоб отримувати препарати за програмою «Доступні ліки», необхідно укласти декларацію з сімейним лікарем. Якщо ви змінили своє місце проживання внаслідок війни, переукладати договір не потрібно. Рецепт може виписати будь-який лікар найближчого центру медичної допомоги.

  • Потім треба знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою. Вона повинна мати на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки», – розповідає Денис Чорний. – Ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Також дізнатися про такі аптеки можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 (дзвінки безкоштовні). Оператори підкажуть фармації, розташовані поряд з вашим місцем проживання.

Буває, що потрібних безкоштовних препаратів у лікарні дійсно немає. І тоді лікарі дають пацієнтам візитки аптек, де їх можна купити. Як правило, коштують ці препарати недешево – десятки, а то й сотні тисяч. Тому лікар зобов’язаний надати пацієнтові інформацію про те, де все ж таки можна отримати ці ліки безкоштовно. До того ж для зручності пацієнтів у коридорах лікарень мають бути стенди з відомостями про безоплатні ліки та медичні послуги, гарантовані державою.

Що робити, коли вимагають сплатити «добровільний” внесок?

Загалом, здавалося б, усі права на безкоштовні медичні послуги у нас є. Але на практиці, на жаль, дотримуються їх не завжди. Заяви про те, що, лягаючи у стаціонар, треба заплатити благодійний внесок – не рідкість.
Благодійну діяльність, інформують юристи, в Україні регулює закон №
5073-VI*. У цьому документі вказано, що благодійні внески – справа добровільна. А перераховувати їх треба тільки через касу або банк. При цьому платник повинен отримати квитанцію. Якщо внесок було зроблено через касу – обов’язково з «мокрою» печаткою та підписом головного бухгалтера установи. Тож не погоджуйтеся, якщо благодійний внесок запропонують заплатити в приймальному покої або лікувальному кабінеті.

– Якщо за безкоштовну послугу у вас вимагають гроші, звертайтеся зі скаргою до головного лікаря або директора медзакладу, – радить Денис Чорний. – Якщо в останньому відмовляють – до департаменту охорони здоров’я регіону або ж до НСЗУ за номером «гарячої лінії» 16-77.

Наступна інстанція для звернення – місцева влада, відділ звернення громадян. Тут слід написати заяву для розгляду «медичною» депутатською комісією.

І обов’язково треба фіксувати оплату ліків – зберігати рецепти, чеки та квитанції. Без них ви нічого не доведете. Але в будь-якому разі відповіді чекати доведеться від тижня до місяця.

Де дізнатися про безкоштовні ліки?

Шукати безоплатні ліки, інформацію про них, а також аптеки з наліпками Денис Чорний радить за посиланнями:

1. Сайт і мобільний додаток «Ліки Контроль»: likicontrol.com.ua.

2. Сайт Міністерства охорони здоров’я: moz.gov.ua/dostupni-liki.

3. Чат-бот «Спитай Гриця» у Телеграмі: t.me/SpytaiGrytsia_bot.

4. Сайт «Tabletki.ua»: tabletki.ua/uk.

5. Сайт «Є ЛІКИ»: eliky.in.ua.

  1. Чат-бот «Медичні закупівлі в Україні» в Телеграмі: medzakupivli.com/uk/patsiientam/telegram-bot.

    * Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» № 5073-VI від 11.12.2022 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні