Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкарби зеленої аптеки: чим корисний хрін

Скарби зеленої аптеки: чим корисний хрін

Этот материал также доступен на русском языке
Як не дивно, звичайний хрін не вважається фармакопейним рослиною. Проте останнім часом у офіційної медицини зріс інтерес до цієї культури. Особливо після виявлення у ній антибактеріальних компонентів.

Натомість у народній медицині та кулінарії ця рослина займає своє заслужене місце. Хрін виділяється серед усіх їстівних рослин гострим смаком. Він додає яскраві акценти та незабутні відчуття багатьом стравам. При цьому хрін він має безліч корисних властивостей, через які використовується в лікувальних цілях.

Хрін має протизапальну, бактерицидну, відхаркувальну, жовчогінну, сокогінну та кровоочисну дію, а також збуджує апетит, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, знижує рівень цукру в крові.

Як приймати?

1. Зазвичай 1 столову ложку подрібненого коріння заливають 400 мл окропу, настоюють 1 годину, проціджують. Приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

Використовувати також для полоскання горла та ротової порожнини (при катаральній ангіні, гінгівітах, стоматитах) і промивань уражених ділянок (при гнійних ранах, порізах, виразках, себореї).

2. Для підвищення апетиту рекомендується до їди приймати 1 чайну ложку тертого хрону з цукром або медом або цю суміш намазувати на хліб.

3. Як сокогінний, жовчогінний, сечогінний засіб. 10 г подрібненого кореня настояти в 300 мл окропу 1-2 години, процідити. Приймати по 2 чайні ложки 2-4 рази на день.

4. При безсонні. Нарізаний хрін настоюйте у воді у співвідношенні 3:1 протягом 36 годин, потім процідіть. Додайте мед у співвідношенні 1:1, все добре перемішайте і приймайте 2 рази на день (вранці і ввечері) по 1 столовій ложці.

5. Для хворих на ожиріння. Знадобиться яблуко, корінь селери, склянка кислого молока, корінь хрону, сіль. Терте яблуко змішайте з коренем селери у співвідношенні 3:1. Дрібно натріть корінь хрону і додайте його разом із кислим молоком до яблука з селерою. Сіль – за смаком. Їжте салат щовечора протягом тижня.

З книги «Здравушка»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні