П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ чому причина частих застуд та занепаду сил - роз'яснення та рекомендації...

У чому причина частих застуд та занепаду сил – роз’яснення та рекомендації фахівця

Этот материал также доступен на русском языке
Мучають часті застуди та набряки, хронічна слабкість та запаморочення? На думку прихильників теорії так званого закислення організму, такі симптоми можуть вказувати на те, що у вас кислотний дисбаланс.

Чому він виникає і чим це загрожує, розповів лікар-терапевт Дмитро Барабанов.

Що таке кислотно-лужний баланс?

Здоровий організм – це чітко збалансована система. Один із основних показників того, що хімічні процеси в ній відбуваються без збоїв — кислотно-лужний (рH – пе-аш) баланс. Саме він відповідає за нормальне функціонування клітин та насичення їх киснем. Підтримання правильного рівня кислотно-лужного балансу забезпечується безперервною роботою легень, нирок та буферних систем крові та тканин.

Простими словами, рН-баланс – це співвідношення кислоти і лугу в організмі, кожен орган якого потребує свого середовища. Наприклад, шлунку для ефективного перетравлення їжі необхідна висока кислотність, а дванадцятипалій кишці, навпаки, потрібне лужне середовище.

При цьому, щоб усі внутрішні органи працювали нормально, рН крові має бути нейтральним. В ідеалі цей показник становить 7,35-7,45 за 14-бальною шкалою. Його зниження свідчить про так зване закислення організму – зміщення його балансу у бік кислотності.

Чому може виникнути збій?

Незважаючи на те, що проблему закислення вчені вивчають уже давно, точних причин її виникнення досі не з’ясовано. Вважається, що рівень кислоти в організмі може зростати внаслідок патологій сечовивідних шляхів, порушень обміну речовин, хвороб шлунково-кишкового тракту (ШКТ), органів дихання та серця. Крім того, закислення може стати результатом зневоднення, малорухомого способу життя, приймання деяких лікарських засобів.

У той самий час прибічники різних теорій сходяться у тому, що з основних провокуючих чинників закислення організму є неправильно організований раціон і зловживання певними продуктами.

На що звертати увагу?

Кислотний дисбаланс може виявлятися по-різному. Свідчити про нього може погіршання загального самопочуття, хронічна слабкість і втома, головний біль і запаморочення, часті застуди, набір ваги, поганий стан шкіри, волосся і нігтів (сухість, ламкість), порушення сну (безсоння, тривожні сновидіння), регулярні набряки.

Якщо не зважати на перші «дзвіночки», ситуація може ускладнитися розладами травлення, ризиком переломів навіть при незначних забитих місцях і травмах, розвитком подагри.

Які продукти можуть допомогти?

Оскільки точного аналізу для визначення загального рівня рН в організмі не існує (зазвичай лікарі орієнтуються на аналізи крові та сечі, кислотність слини, показники роботи печінки та нирок, а також рівень глюкози у крові), стандартна схема лікування також відсутня. Зазвичай пацієнту пропонується скоригувати кислотно-лужний баланс за допомогою дієти, що лужить.

Для цього доведеться хоча б на якийсь час звести до мінімуму вживання основних так званих закисляючих продуктів: цукру, кондитерських виробів, здоби, солодких газировок, будь-якої молочки, м’яса, білого хліба, рису, кави, фастфуду. У свою чергу, до «лужних» продуктів належать майже всі овочі та фрукти (особливо корисні листова та цвітна капуста, огірки, кабачки, яблука, ківі, авокадо, цитрусові), гриби, соя, сирі горіхи, сухофрукти, гарбузове насіння, петрушка, шпинат. Зрозуміло, що, якщо ви не веган, то одними яблуками та капустою ситий не будеш, але намагайтеся хоча б місяць дотримуватися співвідношення корисних та шкідливих продуктів у пропорції 80 до 20.

Також необхідно багато пити (мінімум 2 літри рідини на день). До лужних напоїв належать несолодкі трав’яні та фруктові чаї, а також мінеральна вода. Найбільш корисні відвари на основі шипшини, м’яти, меліси, липи.

Ірина Кадченко

 Що потрібно знати про «лужну» дієту?

Але теорія закислення організму має чимало противників. Так, багато лікарів стверджують, що хоча їжа і здатна тимчасово змінювати pH слини та сечі, але на рівень кислотності крові вона не впливає. Тому поради пити достатньо води і їсти «лужну» їжу мають сенс лише з погляду загального оздоровлення організму. При переході на правильніший раціон покращується травлення, з’являється більше енергії і знижується вага, але на загальний кислотно-лужний баланс організму така дієта не впливає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні