Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПостраждалі від підтоплення через аварію на Каховській ГЕС ставлять питання Мін'юсту

Постраждалі від підтоплення через аварію на Каховській ГЕС ставлять питання Мін’юсту

Этот материал также доступен на русском языке
Внаслідок аварії на Каховській ГЕС постраждало багато людей: пошкоджено чи зруйновано їхнє житло, знищено обладнання на виробництвах. На прямій лінії переселенці отримали відповіді на свої запитання від юриста системи безкоштовної правової допомоги Міністерства юстиції України Сергія Бреуса.  

— Мій будинок у Голій Пристані на Харківщині затопило внаслідок підриву Каховської ГЕС. Я правильно розумію, що мова про відшкодування може іти лише після деокупації регіону? 

— Держава має здійснити оцінку пошкодженого майна. На мою думку, зайвим не буде повідомити Національну соціальну сервісну службу про те, що ви — постраждала особа, щоб, можливо, коли будуть формувати списки на компенсацію, ви теж у них були.

В мене підтоплене житло внаслідок аварії на Каховській ГЕС. Було вже три чи чотири комісії. Під час останнього обстеження склали акт і сказали, що у нас остання категорія: помешкання непридатне для проживання. У нас 4 співвласники приватного будинку. Коли і як буде відбуватися компенсація? 

— У проекті Закону про державний бюджет на 2024 рік закладаються кошти на відшкодування. Проте бюджет на 2024 рік ще остаточно українським парламентом не затверджений, а порядок, яким чином будуть розподілятися кошти – у процесі розробки.

Я — приватний підприємець і внаслідок підтоплення в мене знищено все обладнання. Займалась ремонтною діяльністю. Я не можу зараз відновити бізнес. Адже підприємствам, які розташовані в Херсоні, навіть не надають грантів, бо ми — у зоні активних бойових дій. Куди я могла б звернутися? Майже два роки йде війна і без роботи важко. Частково обладнання рахувалось на балансі підприємства, частково — ні.

— Наразі держава для себе зробила пріоритет щодо відшкодування матеріальних збитків для фізичних осіб. Стосовно юридичних осіб — то дане питання перебуває в процесі напрацювання механізмів відшкодування.

Авторы: Тамара Тысячная, Сергей Чернявский

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні