П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому не вдається квашена капуста?

Чому не вдається квашена капуста?

Этот материал также доступен на русском языке
Самий всесезонний овоч - капуста, та й до того ж капуста легко зберігається в квашеному вигляді. Але іноді вона замість задоволення приносить господині прикрості - не проквашується. Чому?

У процесі квашення капуста має бути повністю покрита рідиною, яка виділилася під час бродіння. Якщо її мало, капуста контактує з повітрям, внаслідок чого може зіпсуватися.

Чому утворилося мало соку?

1. Вибрано неправильний сорт капусти

Рання капуста не годиться для квашення, оскільки в ній мало цукру. Найсолодша капуста дозріває пізньої осені. Що більше цукру в ній, то активніше виділяється молочна кислота, підвищуючи якість закваски. Для засолювання годяться лише качани білого кольору, зелені не годяться. Спробуйте листя на смак. Якщо воно соковите, солодке, хрумке, то капуста годиться для закваски.

2. Нестача солі

Зазвичай беруть 20-25 г солі (столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти. Якщо солі мало, активізуються бактерії, які пригнічують бродіння. І навпаки, надмірна кількість солі гальмує процес бродіння або взагалі припиняє його.

Як приготувати капусту для квашення?

  • Після шаткування капусту добре помніть руками або товкачем, щоб виділився сік.

  • Додайте кислі ягоди та фрукти, оскільки вони посилюють процес бродіння. Журавлина, брусниця та яблука не лише надають приємного смаку квашеній капусті, а й підживлюють молочнокислі бактерії.

Що робити, якщо сік не виділився?

Якщо заготовка не дала сік протягом доби, можна додати окремо приготовлений розсіл. Для цього закип’ятіть воду, додайте 1 столову ложку солі та 1 столову ложку цукру на 1 л води. Охолодженим розсолом залийте капусту так, щоб рідина її повністю покривала, і поставте гніт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні