П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПротези для людей старшого віку: в чому особливості

Протези для людей старшого віку: в чому особливості

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно ми публікували інформацію про можливості безкоштовного протезування на різних підприємствах України. Серед них і Одеське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

Про особливості протезування громадян, яким понад 60 років, наша бесіда з лікарем ортопедом-травматологом Вікторією Грєк-Олійник.

Яке захворювання найчастіше призводить до ампутації?

– Приблизно половина всіх ампутацій нижніх кінцівок у людей старшого віку пов’язана з цукровим діабетом. Які особливості має робота з хворими на цукровий діабет?

– Хронічний перебіг цього захворювання за умови недостатньо кваліфікованої терапії або зневаги лікарськими рекомендаціями призводить до того, що розвиваються трофічні виразки, а потім гангрена, яка в більшості випадків вражає нижні кінцівки. Часто пацієнти звертаються по лікарську допомогу з приводу трофічних виразок на занадто пізніх етапах, коли єдиним виходом залишається ампутація. При ампутації хірурги змушені вибирати більш високий її рівень, щоб уникнути дуже ймовірного у хворих на цукровий діабет постопераційного некрозу.

На жаль, навіть ампутація на високому рівні не призводить до запобігання трофічних розладів в подальшому. Вони, за певних обставин, знову проявляються вже в культі, що також ускладнює протезування нижніх кінцівок при цукровому діабеті. Після ампутації гомілки у таких хворих формується малофункціональна і малопридатна для протезування культя, схильна до утворення поверхневих ушкоджень – потертостей, а також нейропатичних набряків. Через це обсяг культі протягом доби може змінюватися в більш широких параметрах, ніж у людей, що не хворіють на цукровий діабет.

– Це значно ускладнює процес протезування?

– Так, але не робить його неможливим. Це головне. Під час виготовлення протезу основна увага приділяється приймальній гільзі протезу. Особливо це важливо саме при ампутації на рівні гомілки. Гільза повинна бути виготовлена з запасом за обсягом, але з ретельним припасуванням. Необхідно домагатися повного контакту культі з гільзою, щоб уникнути утворення наминів і потертостей, які у людей з діабетом утворюються дуже легко. Тому усе це краще робити в умовах стаціонару, де є можливість наглядати за пацієнтом, більш ретельно підігнати протез.

Як здолати фантомний біль?

– Після ампутації люди дуже потерпають від фантомного болю.

– Доведено: що меншою є кукса ампутованої кінцівки, то більшою є ймовірність розвитку фантомного болю. Існує і поняття «фантомна кінцівка», яким описують всі інші відчуття в ампутованій частині тіла, окрім болю. Це може бути свербіж, поколювання, стиснення, важкість, а також зміна температури або імітація певних рухів. Також вважається, що фантомні болі можуть виникати внаслідок появи нервів у куксі кінцівки в процесі аномального росту нервових волокон.

– Знеболювальні допомагають у таких випадках?

Анальгетики, на жаль, дають лише тимчасовий результат, і з часом їх ефективність зменшується.

Ефективність в лікуванні фантомного болю показав метод «дзеркальної коробки». Пацієнт сідає за стіл, після чого між його здоровою кінцівкою та куксою ампутованої кінцівки розміщується дзеркало. Таким чином у відображенні пацієнт бачить здорову кінцівку, і в його свідомості виникає ілюзія, що це і є ампутована рука або нога. Він починає рухати здоровою кінцівкою, а мозок сприймає цей рух як рух відсутньої кінцівки і посилає в соматосенсорну кору відповідні сигнали.

Як подолати депресію?

– Після ампутації багато людей впадають у стан депресії. Що їм може допомогти її подолати?

– Люди старшого віку дуже страждають від втрати роботи через ампутацію. Роботи, яка при малій пенсії підтримувала їх фінансово. Депресія виникає і через неможливість вести звичний спосіб життя.

На етапі після протезування багато залежить від оточення. Родина не повинна «пережаліти» людину, повинна не дозволити їй повністю заглибитись у стан хвороби – треба допомогти відновити ті функції, які можливо відновити, треба допомогти не уникати спілкування і знайти себе на новому етапі життя.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні