П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗа яких захворювань використовують каштан кінський

За яких захворювань використовують каштан кінський

Этот материал также доступен на русском языке
Красень каштан, чия квітка відображена на гербі столиці України, не тільки прикрашає міста та парки, а й має потужні лікувальні властивості.

За яких захворювань використовують каштан кінський?

Гіркокаштан звичайний (каштан кінський) – високе (до 25 м заввишки) листопадне дерево родини гіркокаштанових. Цвіте у травні. Походить з Греції. На території України розводять у парках і садах як декоративне дерево.

Галенові препарати каштану широко використовуються в народній медицині: свіжовичавлений сік з квіток п’ють при варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, атеросклерозі та геморої.

Сік квіток, законсервований спиртом, настоянку квіток або плодів – при варикозному розширенні вен і геморої.

Настій кори – при тривалій діареї, малярії та при хронічних бронхітах у курців.

Відвар шкірки плодів – при маткових кровотечах. У поєднанні з іншими лікарськими рослинами каштан використовують при гемороїдальних кровотечах, варикозному дерматиті, подагрі, артриті тощо.

Як зовнішній засіб використовують настій кори, настоянку плодів, настій шкіри плодів і свіже потерте листя.

ЗАСТОСУВАННЯ

Внутрішньо

  • Сік з квіток по 25-30 крапель два рази на день.
  • Сік з квіток, законсервований спиртом у співвідношенні 1:2, по 30-40 г тричі на день.
  • Настій кори (1 чайна ложка подрібненої сировини на 2 склянки охолодженої кип’яченої води, настоюють 8 годин, проціджують) по 30 мл 4 рази на день.
  • Настоянку (50 г квіток або плодів на 0,5 л горілки) по 30-40 крапель 3-4 рази на день.
  • Відвар шкірки плодів (5 г подрібненої шкірки плодів на 200 мл окропу, кип’ятити 15 хвилин) по столовій ложці 3 рази на день.
  • Суміш кори (15 г), квіток липи серцелистої і бузини чорної (по 45 г) готують як настій (1 столова ложка суміші на 200 мл окропу) і п’ють по 1 склянці 2 рази на день при артриті й подагрі.

Зовнішньо

  • Настоянку шкірки плодів (40 г сировини на 1 л спирту) для розтирань при ревматоїдному артриті.
  • Свіже подрібнене листя – для припарок або спиртову витяжку з плодів (2 частини плодів заливають 1 частиною горілки і настоюють 15 днів) – для змащувань при варикозному дерматиті.

Як заготовити каштан кінський?

Для виготовлення препаратів використовують кору молодих гілок, листя, квітки і плоди.

  • Кору збирають навесні, розрізають на куски і сушать відразу після збирання на відкритому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється.
  • Квітки заготовляють у травні. Їх обшморгують з грубого загального суцвіття і сушать у перший день на сонці, а потім – під наметом або у приміщенні.
  • Листя заготовляють під час цвітіння рослини, зрізаючи без черешків. Сушать на вільному повітрі під наметом або у приміщенні, яке добре провітрюється, розстеляючи тонким шаром (2-3 см).
  • Плоди збирають повністю достиглими, коли вони починають падати. Сушать їх під наметом або в добре провітрюваному приміщенні при температурі до 25°. Зберігають готову продукцію в сухому приміщенні.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні