Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБезкоштовні протези: хто, як і де може отримати

Безкоштовні протези: хто, як і де може отримати

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, в умовах війни, все більше людей потребують протезування. І це стосується не тільки військових. Хто та як може отримати протези безкоштовно, які документи потрібні?

На ці та інші запитання під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі відповіла радниця міністра соціальної політики Олена Кульчицька. Пропонуємо вам деякі з них.

Чи потрібно платити за протез?

– Протезування в Україні безоплатне. Щоб отримати якісний протез, не потрібно збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує. Гроші на це кожного року передбачені у бюджеті. Держава також покриває й обслуговування та ремонт протезу.

 – Хто має право на безкоштовний протез? Чи тільки військові?

– На безкоштовний протез мають право не тільки військові. А також правоохоронці, ветерани, постраждалі від війни цивільні громадяни, люди з інвалідністю, які отримали інвалідність не через бойові дії, діти з інвалідністю, діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

 – Як отримати протез безоплатно?

ПЕРШЕ: подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою. Це можна зробити у кілька способів.

Якщо ви ще у лікарні – зверніться до соціального працівника, який є у медзакладі.

  • Якщо його немає – зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи.
  • Або зверніться до найближчого ЦНАП, чи в місцевий орган соціального захисту населення.
  • Або можна подати документи онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю. При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), або військово-лікарської комісії (ВЛК) у полі «Документ, який надає право на пільгу». Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особі з інвалідністю, є на сайті Міністерства у розділі «Особам з інвалідністю» – внизу сторінки інформація щодо користування електронним кабінетом особи з інвалідністю.

ДРУГЕ: отримати направлення. Направлення на забезпечення протезом прийде в електронний кабінет особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАП. Тому радимо у будь-якому випадку зареєструватися в електронному кабінеті. Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.

ТРЕТЄ: звернутися до протезного підприємства у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника або керівника реабілітаційного відділення. Перелік протезних підприємств є на сайті Мінсоцполітики за посиланням https://1ll.ink/owfh6.

ЧЕТВЕРТЕ: подати офіційну заявку (в паперовій або електронній формі) до протезного підприємства. Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.

П’ЯТЕ: підприємство починає виготовляти протез.

ШОСТЕ: взаємодія з працівниками підприємства під час виготовлення протезу (примірка і таке інше.).

СЬОМЕ: впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез.

Як зазначила Олена Кульчицька, у простих випадках на виготовлення протезу достатньо трьох тижнів. Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом – три місяці.

– Чи потрібно мати встановлену інвалідність, щоб отримати протез?

-Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протезом не потрібно чекати встановлення інвалідності. Щойно лікарі підтвердили потребу в протезі, одразу треба звертатися. В інших випадках для отримання протезу встановлення інвалідності потрібне.

Які документи необхідні для безоплатного протезування?

  • Паспорт (або посвідка на постійне (тимчасове) проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код.
  • Довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових).
  • Висновок ВЛК (для військових) або ЛКК (для цивільних).
  • Посвідчення учасника бойових дій – УБД (для військових).

…………………………………

Куди телефонувати з питань реабілітації військовослужбовців?

«Гарячу лінію» для військовослужбовців відкрило МОЗ. Телефонувати можна з питань протезування (ортезування) та інших допоміжних засобів реабілітації військовослужбовців, які зазнали поранень.

Телефон «гарячої лінії» – 15-45, у голосовому меню натиснути цифру «4». Лінія працює на базі урядового контакт-центру щодня з 08.00 до 20.00. Дзвінки безкоштовні.

Раніше ми розповідали, як отримати безкоштовний протез в Україні – покрокова інструкція.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні