Середа, 15 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонер недорахувався пенсії: як у Пенсійному фонді розраховують виплати

Пенсіонер недорахувався пенсії: як у Пенсійному фонді розраховують виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Одним із найважливіших параметрів для визначення розміру пенсії є індивідуальний коефіцієнт зарплати. При цьому дані, які оприлюднює Державна служба статистики, та дані про середню зарплату, які оприлюднює ПФУ, суттєво відрізняються. Із цим пов'язано багато питань.

«Отримую пенсію з червня 2023 року. Роблячи власний попередній розрахунок своєї пенсії, я користувався архівною інформацією, що містилася на офіційному сайті Пенсійного фонду, стосовно середньомісячної заробітної плати по країні.

Проте, порівнюючи ці дані з інформацією, наданою ПФУ у довідці щодо розрахунку моєї пенсії, я виявив низку нестиковок. Повертаючись до цієї ж інформаційної сторінки, я з’ясував, що доступ до неї виявився неможливим. За деякий час доступ було відновлено, проте архівну інформацію було скориговано.

Чи можна якимось чином отримати печатну інформацію щодо середньомісячної заробітної плати по Україні за такі періоди:

1) вересень-листопад 2009 року;

2) весь 2011 рік;

3) жовтень 2013 року;

4) весь 2017 рік;

5) весь 2020 рік?

В остаточному розрахунку деякі місяці, що бралися для обчислення коефіцієнту зарплати, не збігаються з тими, що я брав для попереднього обчислення. Таким чином, на мою думку, розмір пенсії був заниженим. Чи дійсно ПФУ міг скоригувати заднім числом дані, які містилися на сайті? Якщо в газеті колись друкувалися дані про середню зарплату за відповідні періоди, то я можу їх порівняти з тим, які сьогодні містяться на сайті і, можливо, викрити ПФУ на певних маніпуляціях.

Вадим Гушанський, м. Харків»

Як визначити коефіцієнт зарплати?

Нагадаємо читачам, що одним з найважливіших параметрів для визначення розміру пенсії є індивідуальний коефіцієнт зарплати. Щоб його порахувати самостійно, необхідно знати всю свою зарплату, починаючи щонайменше з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. При цьому потрібно знати і середню зарплату по країні за кожен місяць із зазначеного періоду.

Спочатку треба визначити коефіцієнт зарплати за кожен місяць. Для цього потрібно розділити свою зарплату в конкретному місяці на зарплату по країні в цьому місяці. А потім виводиться середнє значення за всі роки.

Наприклад, ми знаємо, що за останніми даними середня зарплата в Україні у травні 2023 року склала 14109,64 гривні. Якщо людина в цьому місяці отримала зарплату, наприклад, мінімальну – 6700 гривень, то коефіцієнт зарплати за цей місяць буде дуже маленьким: 6700 : 14109,64 = 0,47485. Ну, а далі потрібно прорахувати коефіцієнт по кожному місяцю за всі 23 попередні роки.

А щоб визначити основний розмір пенсії, потім індивідуальний коефіцієнт зарплати потрібно помножити на середню зарплату по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії, і на коефіцієнт стажу. Але це тема для окремої публікації.

Порівнюємо цифри

Що стосується конкретного запитання, то ми не стали оприлюднювати дані за всі періоди, про які йдеться в листі, бо це б зайняло багато місця у газеті. Втім, дані про середню зарплату ми дійсно регулярно друкуємо і можемо порівняти відповідні періоди з тими, які розміщені на сайті ПФУ.

Наприклад, середня зарплата у вересні 2009 року склала 1677,69 гривні, у жовтні 2009 року – 1687,37 гривні, у листопаді 2009 року – 1718,91 гривні. Це дані, що були оприлюднені в газеті «На пенсії» №11 від 2010 року. Середня зарплата за жовтень 2013 року склала 2996,56 гривні. Ця інформація друкувалася в газеті «На пенсії» №7 від 2014 року.

Зазначені цифри повністю співпадають з тими, що на сьогодні оприлюднені на сайті ПФУ в архівах розділу «Статистика» (дані про розмір середньої заробітної плати для обчислення пенсії).

Так само ми перевірили дані про зарплату, що оприлюднені в нашій газеті за 2011, 2017 і 2020 роки. Вони також повністю співпадають з даними, які наразі оприлюднені на сайті ПФУ. Тобто ми не змогли знайти жодних розбіжностей. Отже, підстав звинувачувати ПФУ в маніпуляціях в цьому питанні у нас немає.

Що могло ввести в оману?

Додамо, що дані, які оприлюднює Державна служба статистики, і дані про середню зарплату, які оприлюднює ПФУ, істотно відрізняються. Наприклад, за даними Держстату, середня зарплата минулого року склала 14587 гривень, а за даними ПФУ – 13376,21 гривні.

Рахуємо пенсію: що може ввести в оману у роздруках з Пенсійного фонду

Річ в тому, що у ПФУ своя методика розрахунку, і цей показник правильно називається ось так: «середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески і яка, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», враховується для обчислення пенсії». Відповідні дані щокварталу оприлюднюються на сайті ПФУ.

Що стосується даних про середню зарплату до 2003 року, то вони затверджені окремою постановою Кабінету Міністрів «Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян» від 20.11.2003 № 1783.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні