Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВід чого залежить розмір пенсії, або що потрібно знати про розрахунок коефіцієнта...

Від чого залежить розмір пенсії, або що потрібно знати про розрахунок коефіцієнта зарплати

Этот материал также доступен на русском языке
Розмірами пенсії задоволені не всі її отримувачі, і це не дарма. Багато пенсіонерів мають великий стаж і закономірно розраховують на гідну пенсію. Чому ж виникають запитання?

До редакції звернулася пенсіонерка з Миколаївщини. Однак вона питає не за себе, а щодо пенсійного забезпечення іншої людини. На прохання читачки, її ім’я ми не оприлюднюємо.

На одне із запитань ми вже відповіли: Рахуємо пенсію: що може ввести в оману у роздруках з Пенсійного фонду

Що треба знати про розрахунок коефіцієнта зарплати

Отже, у людини маленька пенсія, яку було призначено в 2020 році. Стажу доволі багато, але є проблеми із зарплатою. Постає питання, чи вірно враховано зарплату за 1985-1991 роки.

Так само є питання, чому взяли середню зарплату за 2017-2019 роки, коли вона працювала на низькооплачуваній роботі? Адже були періоди, де у людини була нормальна робота і непогана зарплата.

  • Згідно з чинним законодавством, для обчислення пенсії враховується вся зарплата за періоди роботи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії.

Тобто у вашому випадку Пенсійний фонд бере до уваги дані про зарплату за всі періоди роботи з 2000-го до 2020 року.

  • Додатково за бажанням особи до розрахунку можна додати зарплату за будь-які 60 місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року (якщо це вигідно і якщо зберіглися первинні документи про нарахування зарплати в ті часи).

В вашому випадку для розрахунку додано дані про зарплату з 1987-го по 1991 рік включно. Отже, для обчислення пенсії в наведеному прикладі враховується зарплата за 1987-1991 роки і за 2000-2020 роки. На підставі цих даних виводиться індивідуальний (середній) коефіцієнт зарплати.

  • Далі цей коефіцієнт зарплати множать на середню зарплату по Україні за три роки, що передують року призначення пенсії.

Оскільки людина вийшла на пенсію в 2020 році, то для розрахунку взяли середню зарплату по країні за 2017-2019 роки. Дійсно, декого такі правила можуть заплутати.

  • Але варто розрізняти: індивідуальний коефіцієнт зарплати і середня зарплата для призначення пенсії – це окремі показники і визначаються різними шляхами.

Читайте на тему з опублікованого раніше:

Нове на сайті