П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк коефіцієнт зарплати впливає на розмір пенсії: чому виплати виявляються маленькими

Як коефіцієнт зарплати впливає на розмір пенсії: чому виплати виявляються маленькими

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо відповідати на запитання Віктора Наконечного, пенсіонера із Рівного. Його листа ми розділили на кілька частин і вирішили по порядку коментувати кожну з них. Можливо, ця інформація стане в нагоді й іншим нашим читачам.

Як коефіцієнт зарплати впливає на розмір пенсії

«Для обчислення пенсії я додатково надавав довідки про зарплату у періоди роботи у 1978-1985 роках. Однак за деякі періоди роботи архівні дані не збереглися і мені ці місяці врахували нулями. Я з цим не погодився і взяв дані про зарплату за відповідні роки в обласному управлінні соцзахисту згідно з постановою КМУ №919 від 05.07.2006.

Ці дані я приніс до Пенсійного фонду, але в перерахунку мені відмовили. Мотивували це тим, що нічого не зміниться, адже у мене немає повного стажу. Хоча з додатковим стажем (період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку) мій стаж становить 25 років і 1 місяць».

Зазначена вами постанова в певних випадках дійсно встановлює механізм визначення заробітної плати для призначення пенсії у разі втрати первинних документів про нарахування та виплату зарплати.

Ця норма стосується тих випадків, коли людина має менше 60 місяців роботи після 1 липня 2000 року і не може взяти зарплату за будь-які інші 60 місяців підряд до вказаної дати, наприклад, через ліквідацію підприємства і втрату архівних документів або через стихійні лиха.

В такому разі замість нулів у формулу розрахунку можуть підставити середню зарплату по відповідній професії у відповідній галузі або врахувати хоча б мінімальну зарплату за відповідний період.

Ми не знаємо, яким чином зараз обчислена ваша зарплата, але якщо пенсія дійсно мінімальна, то від певного корегування коефіцієнту зарплати дійсно могло нічого не змінитися.

Дуже часто в таких випадках основний розмір трішки зростає, але загальна сума пенсії залишається незмінною – просто трохи зменшується сума доплати до мінімального розміру.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні