Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк протидіяти цькуванню на роботі та захистити свої честь та гідність

Як протидіяти цькуванню на роботі та захистити свої честь та гідність

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляється, коли керівництво на роботі ображає пенсіонера, звинувачуючи у службовій некомпетентності, підвищуючи голос, висловлюється брутально. Після таких конфліктних ситуацій співробітники можуть ставитися з іронією та певною зневагою, на роботу ходити стає важче - все це завдає страждань людині.

Буває, що з працівника глузують колеги, пліткують. Як позбавитися і пережити розповсюдження неправдивих та принизливих відомостей? Що робити?

Тиск на працівника може мати різні прояви

Щоб припинити таку ганебну поведінку з боку роботодавця та колективу – треба скаржитися.

Кодексом законів про працю в редакції від 27 січня 2023 року (стаття 2-2) передбачено заборону мобінгу (цькування).

Мобінг – це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності людини, її ділової репутації. В тому числі – що проявляються у формі психологічного та (або) економічного тиску з метою зміни або припинення нею трудових прав та обов’язків.

Формами психологічного та економічного тиску, зокрема, є:

  • створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, поведінка принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);
  • безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);
  • нерівна оплата праці рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;
  • безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);
  • необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією, які виконують рівноцінну роботу, та інше.

Куди звертатися по захист від цькування на роботі?

Особи, які вважають, що вони зазнали мобінгу, мають право звернутися:

  • зі скаргою до Державної служби з охорони праці за місцем проживання;
  •  з позовом до місцевого суду про визнання факту мобінгу під час здійснення трудової діяльності та зобов’язати припинити мобінг.

Особа, права якої порушено, може обрати як загальний, так і спеціальний способи захисту своїх прав, визначені законом. До таких спеціальних способів захисту належать, наприклад, спростування недостовірної інформації та (або) право на відповідь (стаття 277 Цивільного кодексу), заборона на поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права (стаття 278 Цивільного кодексу) тощо.

ВАЖЛИВО! Якщо в судовому порядку позов буде задоволено, позивач має право на відшкодування моральної шкоди.

 Що не вважається мобінгом?

Вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті