Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яОбережно – кондиціонери: чому наш "рятівник" від спеки несе смертельну небезпеку

Обережно – кондиціонери: чому наш “рятівник” від спеки несе смертельну небезпеку

Этот материал также доступен на русском языке
У спеку всі мріють якнайшвидше потрапити до приміщення з працюючим кондиціонером, щоб трохи охолодитися. Але ці прилади далеко не такі безпечні, як прийнято вважати.

 Зневоднення і загострення хронічних захворювань

У приміщенні з кондиціонером нам здається, що ми менше потіємо. Насправді з кожним видихом легені втрачають значну кількість води, а пити нам не хочеться так сильно, як би хотілося за підвищеної температури. Тому заповнюємо баланс води ми набагато рідше, хоча важливо пити більше рідини.

Ризик осушення горла, носа, очей під час використання кондиціонера зростає у рази. Загострюються риніт, фарингіт, ларингіт. Тож не слід зловживати кондиціонером. Використовуйте його, коли це дійсно необхідно, а не постійно.

Через поганий догляд за фільтрами кондиціонера в них накопичуються бактерії та мікроби. З потоками повітря вони розносяться у приміщенні і можуть призводити до алергічних реакцій та застуд.

Частина бактерій здатна збуджувати інфекцію, що зветься «хвороба легіонерів», або легіонельоз. При цьому летальність досягає 20%, тому що значною мірою це залежить від пізніх термінів діагностики та тяжкості перебігу хвороби.

Деякі люди, чиї легені ослаблені, зокрема ті, хто переніс ковідну пневмонію, можуть отримати запалення легень.

Судоми і головні болі

Різкий перехід від спеки до холоду може викликати рефлекторне скорочення м’язів – судоми. Щоб уникнути цього, фахівці рекомендують не знижувати за допомогою кондиціонера температуру в приміщенні нижче за плюс 24-25 градусів.

Різкий і великий перепад температур призводить до спазму судин, що стає причиною неприємного головного болю.

Нове на сайті