Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк підприємцю підтвердити стаж для призначення пенсії, якщо втрачено документи

Як підприємцю підтвердити стаж для призначення пенсії, якщо втрачено документи

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся Віктор Наконечний. Це пенсіонер з Рівного, який розповів свою історію і попросив по можливості перевірити правильність розрахунку пенсії.

Ми розділили лист на кілька частин і вирішили по порядку прокоментувати кожну з них. Можливо, ця інформація стане в нагоді також і іншим нашим читачам.

Як підприємцю підтвердити стаж, якщо втрачено документи?

«29 вересня 2010 року я вийшов на пенсію за інвалідністю ІІІ групи. Тоді відповідно до трудової книжки та архівних даних було нараховано 22 роки і 4 місяці стажу. За трудовою книжкою стаж – понад 25 років, але підтвердити повний стаж не вдалося, оскільки документи щодо сплати страхових внесків до Пенсійного фонду за період підприємницької діяльності було втрачено. Через це мені нарахували мінімальну пенсію».

Період здійснення підприємницької діяльності після 1 січня 2004 року зараховується до стажу виключно на підставі даних про сплату страхових внесків, що містяться в системі персоніфікованого обліку. А от для підтвердження підприємницької діяльності до 1 січня 2004 року можуть прийматися інші документи про сплату страхових внесків.

При цьому періоди підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до вказаної дати, в тому числі із застосуванням фіксованого податку, можуть зараховуватися до страхового стажу також на підставі:

  •  свідоцтва про сплату єдиного податку,
  •  або спеціального торговельного патенту,
  •  або патенту про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян,
  •  або довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування.

Можливо, ця інформація стане вам в нагоді.

Разом з тим зауважимо, що на сьогоднішній день ані 22 роки, ані 25 років стажу чоловікам недостатньо для того аби отримувати пенсію, вищу за мінімальну. Тим більше, якщо мова йде про пенсію за інвалідністю ІІІ групи. В цьому випадку її розмір дуже рідко може бути вищим за прожитковий мінімум. Адже пенсія за інвалідністю ІІІ групи – це лише 50% пенсії за віком.

До таких виплат держава зазвичай додає адресну допомогу, щоб загальний розмір пенсії був не нижчим за мінімальний. В таких випадках кілька років стажу не відіграють ролі. Різниця буде тільки в тому разі, коли кількість стажу у жінки досягне 30 років, а у чоловіків – 35. В таких випадках встановлюються певні доплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні