Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживач«Доступні ліки»: чи дійсно вони однаково доступні всім у містах та селах 

«Доступні ліки»: чи дійсно вони однаково доступні всім у містах та селах 

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо розповідати про те, як працює програма «Доступні ліки» в різних регіонах, і що виявила Національна служба здоров'я (НСЗУ) під час перевірок на місцях.

«Доступні ліки». Чи дійсно доступні усім – перевіряє голова НСЗУ.

Чи легко вдається скористатися пільговими рецептами, особливо жителям сіл?

В містах легше, в селах – важче

За інформацією голови Національної служби здоров՚я Наталії Гусак, з початку 2023 року мешканцями Одещини погашено понад 339 тисяч електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». Це 78,11 % від загальної кількості виписаних. Показник наче добрий, але є проблеми, які потребують нагального вирішення.

Мешканці сільських районів Одеської області погасили лише 18% рецептів. Так відбувається тому, що аптек, які є учасницями програми «Доступні ліки», на велику Одеську область недостатньо. Людині доводиться рахувати, скільки коштуватиме поїздка до аптеки, що знаходиться, наприклад, у райцентрі. А якщо грошей немає, не лікуватися?

Не краща ситуація і в Житомирській області. Тут видали понад 379 тисяч електронних рецептів на “Доступні ліки”. А погасили їх лише 77% – це 295 тисяч. Основна маса тих, хто не скористався можливістю придбати ліки за пільговими цінами, – теж сільські мешканці.

Якщо у мешканців віддалених, невеличких населених пунктів є діти, інші родичі, вони звертаються до них по допомогу, – щоб купили ліки в місті і привезли. Самотнім доводиться куди скрутніше: якщо стосунки з сусідами добрі, є надія, що хтось допоможе. А якщо ні?

Скільки їхати до аптеки за доступними ліками?

Цьогоріч Вінницька область стала лідером серед регіонів за кількістю виписаних електронних рецептів на «Доступні ліки». Це понад 438 тисяч направлень. Але погашено з них 356 661 електронний рецепт, тобто 81,32%.

Немає аптек та аптечних пунктів у трьох центрах територіальних громад області. У Гайсинському районі є селище Ситківці, де відстань до найближчої аптеки складає 19 кілометрів. Ще більша відстань до аптеки від села Лемешівка Хмельницького району – 21 кілометр. Зрозуміло, що постійно долати такі відстані, щоб придбати ліки, неможливо. Треба шукати шляхи наближення аптечних установ до населених пунктів, де мешкають споживачі лікарських засобів.

Коли приїде аптека на колесах?

Треба нагадати, що медична реформа передбачає створення госпітальних округів та громадських рад при цих округах. Громадські ради створені задля того, щоб звертати увагу на найскладніші проблеми і віднаходити шляхи їх вирішення. Проблема наближення аптек до сіл – одна з таких. Адже сьогодні 20 тисяч сіл в Україні не мають аптек.

Нещодавно уряд ухвалив постанову, якою дозволив фірмам, що мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, утворювати мобільні аптечні пункти. Мобільні аптеки зможуть функціонувати виключно у сільській місцевості, де немає аптек. Також мобільні аптеки планується розмістити на прифронтових територіях і в зонах надзвичайних ситуацій, де зруйновані медична та аптечна інфраструктура.

В мобільних аптеках діятимуть такі самі правила, як і в стаціонарних. Тобто рецептурні препарати відпускатимуть як за паперовими, так і за електронними рецептами.

Громадська рада госпітального округу будь-якого регіону має допомогти зі збільшенням кількості аптечних установ на території за рахунок мобільних аптек.

Не забувайте про карту і телефон

Віднайти найближчу аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», можна на електронній карті аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map або зателефонувавши за номером 16-77.

Якщо найближчу аптеку ви вже знайшли, зателефонуйте до неї і дізнайтесь, чи є препарат, виписаний вам за програмою «Доступні ліки». Щоб не їхати до аптеки дарма. Ви також можете звернутись до фармацевта з проханням забронювати вам необхідні ліки.

***

 За інформацією НСЗУ 20 тисяч сіл сьогодні не мають аптек.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні