П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтатті«Доступні ліки». Чи дійсно доступні усім - перевіряє голова НСЗУ

«Доступні ліки». Чи дійсно доступні усім – перевіряє голова НСЗУ

Этот материал также доступен на русском языке
На «гарячу лінію» Національної служби здоров’я (НСЗУ) нерідко звертаються пацієнти зі скаргами, що не завжди можуть отримати препарати за програмою «Доступні ліки». Чому так відбувається?

Зараз голова НСЗУ Наталія Гусак перевіряє, як працює програма «Доступні ліки» у 18 регіонах.

Перелік доступних ліків доповнюється

Як запевняє голова НСЗУ Наталія Гусак, від початку війни жодного дня не було перебоїв із фінансуванням програми «Доступні ліки». Вона увесь час доповнюється і розвивається. У серпні у список додали тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом і знеболювальні препарати для невиліковно хворих. Робиться все, щоб люди, які мають право на придбання ліків безкоштовно або зі знижкою, мали можливість звернутися до аптеки, що є учасницею програми «Доступні ліки», неподалік від дому. Але незважаючи на це, до НСЗУ все одно надходять скарги.

Міфи, що заважають

Деякі сімейні лікарі вважають препарати з переліку програми «Доступні ліки» застарілими та неефективними, тому й не рекомендують їх пацієнтам. На думку Наталії Гусак, цей міф є дуже життєздатним і токсичним, він заважає багатьом людям скористатися допомогою держави у придбанні необхідних ліків. Насправді, за програмою пацієнтам пропонують дієві, сучасні лікарські засоби вітчизняного та європейського виробництва.

Другий міф повязаний з недостатньою кількістю аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки», у сільській місцевості. У цьому звинувачують НСЗУ. Насправді мова йде про небажання керівників місцевого самоврядування піклуватися про людей, що обрали їх на посади. Саме вони мають активніше працювати з аптеками, щоб збільшити кількість учасниць програми «Доступні ліки».

По рецепт не лише до сімейного лікаря

Щоб отримати рецепт на препарат зі списку програми «Доступні ліки», треба звертатися не лише до сімейного лікаря. Все залежить від того, від якої хвороби потрібні ліки.

Так, пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребує препаратів для знеболення і тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звертатися по рецепт до сімейного лікаря.

Пацієнтам з діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування від ендокринолога. Пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт видає невролог або психіатр. За наявності складеного неврологом або психіатром плану лікування рецепт може виписати сімейний лікар.

А як у вашому населеному пункті?

Нещодавно голова НСЗУ перебувала на Одещині. За результатами перевірки, в Одеській області лише 18% рецептів за програмою «Доступні ліки», що виписані сільським мешканцям, опиняються в аптеках і за ними отримують ліки. На жаль, вартість проїзду на транспорті до аптеки буває більшою за знижку на лікарський засіб. Тому люди вимушені купувати препарати своїм коштом за повну їх вартість.

Така ситуація лише на Одещині? А як справи в інших регіонах? Наскільки легко мешканцю села отримати рецепт на «Доступні ліки» і наскільки просто отоварити його в аптеці? Пишіть нам в редакцію:

  • адреса: 65058, м. Одеса, вулиця Маршала Говорова, 2, офіс 314;
  • електронная пошта: [email protected]

Очікуємо на ваші розповіді, шановні читачі.

А в наступних публікаціях ми продовжимо розповідь про те, як працює програма «Доступні ліки» в різних регіонах.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні