Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачГідроакумулятор: на що звернути увагу під час вибору

Гідроакумулятор: на що звернути увагу під час вибору

Этот материал также доступен на русском языке
Гідроакумулятор – це пристрій для збирання та підтримки тиску води в системах водопостачання. Вони широко застосовуються для подачі води у приватних будинках, деяких квартирах та заміських будинках. У статті розглянемо основні типи гідроакумуляторів та критерії для покупки.

Від того, наскільки якісно він виконаний і які матеріали були використані для створення, залежить ціна гідроакумулятора. Великий їхній вибір у широкому діапазоні цін рекомендуємо шукати в інтернет-магазині https://sigma.ua. Це найбільший у країні постачальник насосного та іншого обладнання.

Як влаштований гідроакумулятор

Він складається із двох камер, розділених гумовою мембраною. В одній камері знаходиться стиснене повітря, а в іншій – вода.

Принцип роботи заснований на законі сполучених судин. Вода надходить в одну з камер гідроакумулятора та стискає мембрану. Таким чином, підвищується тиск повітря в першій камері. При відкритті крана вода з гідроакумулятора надходить у систему водопостачання, а повітря в першій камері розширюється і підтримує необхідний тиск.

Додаткові функції гідроакумуляторів

  • Зберігання запасу води. Місткість пристрою зберігає запас води і може бути використана при перебоях з подачею водопостачання. Функція є особливо актуальною в регіонах з нестабільним водопостачанням.
  • Запобігання гідроударам. При різкому увімкненні та вимкненні насоса вода під тиском створює гідроудар, який цілком здатний пошкодити обладнання. Гідроакумулятор стабілізує тиск та зводить на нуль такі гідроудари.
  • Продовження терміну служби насоса. Замість того, щоб подавати воду безпосередньо від насоса до кінцевої точки і максимально його навантажувати, частина завдань переймає гідроакумулятор. Він накопичує воду перед тим, як подати її в систему і тим самим зменшує знос насоса за рахунок зниження частоти його включення.
  • Згладжування піків водоспоживання. Дозволяє уникнути стрибків тиску в системі водопостачання, які можуть виникнути в години пік.

Які бувають типи гідроакумуляторів

Гідроакумулятори відрізняються за чотирма основними параметрами.

Матеріал мембрани

Найважливіший елемент пристрою. Вона розділяє дві камери та запобігає змішуванню води та повітря. Виготовляються з різних матеріалів:

  • гумові — найпоширеніші та відрізняються невисокою ціною з гарними експлуатаційними характеристиками;
  • каучукові — довговічніші, ніж гумові, але й дорожчі;
  • полімерні — найдовговічніші та найдорожчі із трьох типів.

Форма мембрани

Форма безпосередньо впливає на термін служби та стійкість до гідроударів. Більш схильними є плоскі мембрани порівняно з гофрованими. Не рекомендується використовувати їх у системах із високим тиском води.

Об’єм бака

Чим більший об’єм, тим довше надходитиме вода при відключеному насосі та економить його ресурс. У деяких випадках цим параметром можна знехтувати. Проте враховуйте свої умови та специфіку водопостачання у своєму регіоні.

Тиск у системі

Значення тиску визначає максимальний тиск води у системі водопостачання. При виборі гідроакумулятора врахуйте тиск у системі водопостачання. Якщо воно вище, ніж тиск гідроакумулятора, мембрана може бути пошкоджена.

Як визначити потрібний об’єм гідроакумулятора

Об’єм бака гідроакумулятора визначається із простих побутових завдань.

  • Об’єм системи водопостачання. Якщо система водопостачання невелика, немає сенсу купувати великий гідроакумулятор. Достатньо буде невеликого обсягу.
  • Потреба у воді. Якщо існує висока потреба у воді, варто задуматися про покупку пристрою більшого обсягу.
  • Частота використання води. Як часто використовується вода: кухня, прання, город тощо. Якщо вода використовується часто, то знадобиться гідроакумулятор більшого об’єму.

Нове на сайті