Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаРізне13 фактів із життя Михайла Коцюбинського

13 фактів із життя Михайла Коцюбинського

Этот материал также доступен на русском языке
17 вересня виповнюється 159 років від дня народження українського письменника Михайла Коцюбинського. Він одним із перших став боротися проти застарілих літературних традицій і вивів нашу літературу на європейський рівень, за що його називали українським імпресіоністом.

Крім того, письменник значно збагатив літературну українську мову та її стилістику, використовуючи у своїх творах народну мову.

1. Михайло Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року у Вінниці, яка на той час входила до складу Подільської губернії. Мати майбутнього письменника належала до дворянського роду. Вона займалася вихованням дітей, а батько був пересічним службовцем.

2. У сім’ї говорили російською та польською і дуже уважно стежили за чистотою будь-якої мови. Коли Коцюбинському було 9 років, він захворів на запалення легень і в маренні почав використовувати українські слова і фрази. Після одужання він сам здивувався цьому, але став цікавитися мовою і навіть складати пісні українською.

3. Якось у школі викладач словесності дав завдання написати твір про те, як у сім’ї святкують Різдво. Прочитавши шкільний твір 12-річного Коцюбинського, викладач сказав: «У нас з’явився власний літератор».

4. Перший свій опублікований твір «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма» Коцюбинський написав у 19 років. Критикам його дебют не сподобався, і його розгромили вщент. Після цього Коцюбинський кілька років не міг наважитися взятися за перо.

5. Письменник збирався вступати до Кам’янець-Подільської духовної семінарії, однак цьому завадили трагічні обставини. Помер батько, а мати втратила зір, і Коцюбинському довелося заробляти приватними уроками та репетиторством, щоб прогодувати матір, сестер та братів.

6. Коцюбинського називали Соняшником та Сонцепоклонником, бо він любив природу, сонце і писав про це майже у кожному своєму творі.

7. 1909 року Коцюбинський привіз в Україну з острова Капрі насіння гвоздики. Він акліматизував його, і згодом в науковій літературі ця квітка здобула назву «гвоздика Коцюбинського». З Чернігова, де мешкав тоді письменник, гвоздика поширилася по всій Україні.

8. Коцюбинський завжди стежив за своєю зовнішністю. Він модно і сучасно одягався, любив дорогі краватки і золоті запонки, завжди ходив з бутоньєркою. Як головний убір Коцюбинський носив солом’яний бриль. Грошей на одяг не вистачало, але вони з дружиною, швидше, могли взяти продукти в борг, ніж з’явитися в суспільстві у неналежному вигляді.

9. За Коцюбинським через його прихильність до української культури жандарми вели цілодобове стеження. Одного разу вночі правоохоронець заглянув до письменника у вікно, і той, прийнявши його за злодія, сильно побив палицею. За це Коцюбинському довелося провести три доби у в’язниці.

10. Крім української, письменник знав вісім мов: російську, польську, французьку, італійську, румунську, татарську, турецьку і ромську.

11. Коцюбинський часто бував у Європі і, зокрема, на острові Капрі. Там йому доводилося зимувати через слабке здоров’я – письменник хворів на астму і туберкульоз.

12. Європейська публіка дуже добре ставилася до Коцюбинського, якого називали європейським письменником. Його твори перекладали іноземними мовами і вважали, що він відкрив українську літературу європейцям.

13. За два роки до смерті, 1911 року, Михайло Коцюбинський отримав від Товариства прихильників української науки та мистецтва стипендію – 2000 рублів на рік. Це дозволило йому залишити роботу клерка і повністю присвятити себе письменницькій діяльності. Помер Михайло Коцюбинський у Чернігові, коли йому було лише 48 років.

Коцюбинський і нечиста сила

Якийсь час Михайло Коцюбинський жив у селі Криворівня на Івано-Франківщині, де вивчав сільський побут.

Якось до нього зайшов старий гуцул і запитав, чи правда, що Коцюбинський збирається розповісти про їхнє життя у своїх книгах. Отримавши ствердну відповідь, гуцул знову запитав: «А це правда, що ви хочете написати не тільки про людей, а й про усіляку нечисту силу?». На це запитання Коцюбинський також відповів ствердно. І тоді гуцул запропонував: «Так я завтра прийду до вас зі своєю дружиною. Ви такої старої відьми більше ніде не знайдете!».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні