Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляПро батьківську любов, героїзм та італійську мафію - які фільми сьогодні знімають...

Про батьківську любов, героїзм та італійську мафію – які фільми сьогодні знімають в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
9 вересня – День українського кіно. Як живуть українські кінематографісти, через що варто піти у кінотеатр?

Щороку другої суботи вересня ми відзначаємо День українського кіно. І сьогодні, незважаючи на воєнний стан, вітчизняним кінематографістам вдається знімати якісні фільми, які варто подивитися. Що це за картини?

«Памфір»

Про що фільм? Житель буковинського села Леонід приїжджає із заробітків додому на зимові свята. Дружина та син не хочуть, щоб він їхав. Щоб перешкодити його від’їзду, син Назар намагається спалити документи батьків. Проте все виходить з-під контролю, і починається сильна пожежа. Леонід змушений компенсувати збитки, а для цього йому доводиться згадати часи, коли він заробляв контрабандою і йому не було рівних у незаконному перетині кордону.

Де знімали? Зйомки відбувалися на Буковині. У створенні драми «Памфір» брали участь Україна, Франція, Польща, Чилі та Люксембург.

«Люксембург, Люксембург»

Про що фільм? Два брати-близнюки, один з яких працює водієм маршрутки, а другий – поліцейським, вирішують знайти свого батька, який покинув їх ще в дитинстві. Після тривалих пошуків вони дізнаються, що він перебуває в одній з лікарень Люксембургу і лежить при смерті. Один із синів хоче поїхати до батька і побачитися з ним, другий вважає, що їхати до людини, яка покинула їх ще дітьми, немає сенсу. Проте поїздка відбулася, але вона не виправдала надій жодного з братів.

Де знімали? Знімали фільм у місті Лубни Полтавської області, Києві та Люксембурзі. Вперше фільм було показано на Венеціанському кінофестивалі. Режисер фільму отримав нагороду за найкращу режисуру на XX Міжнародному кінофестивалі у Монте-Карло.

«Довбуш»

Про що фільм? Карпатський лицар Олекса Довбуш – один із найвідоміших національних героїв України. На початку XVIII століття гуцули виборювали свободу від панування польської шляхти. Брати Олекса та Іван Довбуші змушені були стати повстанцями, готовими віддати своє життя заради справедливості. Однак невдовзі шляхи братів розходяться, перетворюючи їх на ворогів. Вірним власним переконанням залишається лише Олекса. Він очолює повстання гуцулів.

Де знімали? Знімали фільм у Карпатах. В український прокат «Довбуш» вийшов 24 серпня. Першими цей фільм побачили бійці 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, а 19 серпня він відкрив Одеський кінофестиваль у Чернівцях. Одразу після цього у Львові на площі перед Оперним театром представили автентичні карети, зброю та костюми, які були використані у фільмі.

«Коза Ностра. Мама їде»

Про що фільм? Донька головної героїні фільму Влади Кози живе в Італії. Дізнавшись про народження онука, Влада вирішує взяти активну участь у його вихованні і, швидко зібравшись, вирушає до доньки за кордон. Однак донька відмовляється від допомоги, і Влада змушена влаштуватися в італійську родину як помічниця по господарству. На цьому історія могла б закінчитися, якби глава цієї родини не виявився впливовим італійським мафіозі.

Де знімали? Цей комедійний фільм знімали спільно українські та італійські кінематографісти. Зйомки фільму відбувалися в Карпатах, на Сицилії та в околицях Риму. Щоб зіграти роль Влади, українська актриса Ірма Вітовська вивчила італійську, причому на досить високому рівні – в італійському оригіналі фільму її голос залишився без дубляжу.

Огляд підготувала Ірина Сорокіна

Фото: tv.kyivstar.ua, 5.ua, krymr.com, itc.ua, minfin.com.ua, vikna.tv, marieclaire.ua, hromadske.ua, unian.ua, forbes.ua, kino.24tv.ua, volynnews.com, tsn.ua, multiplex.ua, zaxid.net

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні