Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДогляд за літніми батьками: чи можна документи оформити офіційно

Догляд за літніми батьками: чи можна документи оформити офіційно

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася Світлана Сумцова, мешканка села Боромля Сумської області. Наша читачка повідомила, що вона в свої 74 роки та її 81-річний чоловік хворі й потребують сторонньої допомоги.

Коли син хотів оформити опіку над батьками, йому відмовили: сказали, що він повинен звільнитися з роботи. Зараз літні люди не знають, як вирішити питання, щоб ними опікувався син.

1. Відповідно до статті 47 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (редакція від 03.11.2022), діти зобов’язані піклуватися про батьків похилого віку, надавати їм допомогу і підтримку, в разі необхідності здійснювати догляд за ними.

Ваш син може звернутися до сімейного лікаря, щоб вас було оглянуто і дано рекомендації щодо направлення на лікарсько-консультаційну комісію. Саме висновок лікарсько-консультаційної комісії буде підставою того, що ви потребуєте постійного догляду. Після цього ваш син може звернутися до органів соціального забезпечення для того, щоб встановити догляд за батьками.

2. Цивільний кодекс передбачає право кожної особи звернутися до суду по захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або законних інтересів.

3. Тобто ви можете звернутися до місцевого суду, щоб вашому сину було призначено опіку за вами та вашим чоловіком.

4. Але для цього потрібно зібрати деякі документи. Для початку необхідно звернутися до сільської (міської) ради, щоб було оформлено акт проведення обстеження сім`ї, вивчено побутові умови. Цей акт потрібно надати до суду.

Крім того, знадобляться:

  • свідоцтво про народження заявника;
  • заява від кожного з батьків про призначення йому піклувальника;
  • копії паспортів (батьків);
  • довідки про реєстрацію місця проживання (видає ЦНАП або сільська, міська ради);
  • документи, що підтверджують право власності на майно або право користування майном;
  • довідка лікарської комісії, яка підтверджує необхідність догляду за літньою людиною (для кожного з батьків і обов’язково з висновком);
  • довідка про стан здоров’я особи, яка бажає здійснювати догляд за батьками.

Також ваш син може надати інші документи, які вважає за потрібне, щоб підтвердити свою спроможність догляду за літніми батьками.

Коли будуть зібрані документи, потрібно зробити копії і разом з актом додати їх до заяви. Якщо ви маєте листи, де вам було відмовлено у догляді, надайте їх копії до позовної заяви.

Позовну заяву можна написати як самостійно, так і звернутися до центрів безоплатної правової допомоги. В позовній заяві можна вказати третьою стороною органи соціального захисту населення за місцем вашого проживання.

А сину в суді важливо довести, що саме він – підтримка батьків, і здатен здійснювати постійний догляд, купувати продукти і ліки, здійснювати комунальні платежі, годувати, виконувати усю роботу по господарству.

В суді сину можна розповісти про своє життя, з ким він проживає і де, і як збирається постійно опікуватися батьками. Можна розповісти про свій графік роботи і те, як, працюючи, він зараз допомагає літнім батькам.

Можете до суду запросити свідків, які підтвердять необхідність такого догляду.

Вашому сину потрібно довести, чи є можливою повноцінна опіка за батьками, годування їх, якщо він буде на роботі, як він планує працювати і опікуватися літніми рідними.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні