Середа, 15 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк рахують пенсію учасникам бойових дій?

Як рахують пенсію учасникам бойових дій?

Этот материал также доступен на русском языке
Особам, які мають статус учасника бойових дій, до пенсії належиться доплата у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

«Я – учасник бойових дій у 1968 році в Чехословаччині. У пенсійному посвідченні є відмітка про це. Яким має бути розмір пенсії, якщо трудовий стаж – 40 років і 9 місяців?

Микола Євсюков, лист надійшов на електронну пошту редакції»

В даному разі основний розмір пенсії, найімовірніше, розрахований на загальних підставах за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Розмір такої пенсії залежить не лише від кількості стажу, а й від розміру заробітної плати. Другого параметра ми не знаємо, тому немає можливості навести точний розрахунок пенсії.

Можемо лише додати, що особам, які мають статус учасника бойових дій, до пенсії належиться доплата у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Така доплата встановлюється незалежно від виду пенсії. На сьогоднішній день розмір зазначеного прожиткового мінімуму становить 2093 гривні, отже розмір зазначеної надбавки – 523,25 гривні.

Це передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

При цьому загальний розмір пенсії з усіма надбавками у учасника бойових дій не може бути нижчим за 210% зазначеного прожиткового мінімуму, тобто не нижчим за 4395,30 гривні. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів № 656 від 28 липня 2010 року (у редакції від 16 липня 2021 року)*.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» №656 від 28 липня 2010 року (у редакції від 16 липня 2021 року)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні