П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯка пенсія має бути в учасника бойових дій?

Яка пенсія має бути в учасника бойових дій?

Этот материал также доступен на русском языке
Министр соцполитики Оксана Жолнович в эфире телемарафона несколько раз подчеркивала, что повышение в марте получат все. И в постановлении об индексации отдельным пунктом говорилось, что поднимут минимальные размеры пенсий для УБД.

«Маю статус учасника бойових дій (УБД), бо служив в Афганістані. Пенсія з усіма надбавками до березня становила 4395 гривень, тобто мінімальна для моєї категорії. Міністр соцполітики Оксана Жолнович у ефірі телемарафону кілька разів наголошувала на тому, що підвищення в березні отримають всі. І в постанові про індексацію окремим пунктом зазначалося, що піднімуть мінімальні розміри пенсій для УБД. Начебто тепер вони будуть визначатися не у відсотках, а у твердих розмірах, що становитиме 4874 гривні. Однак моя пенсія не змінилася. Чому?

Володимир Шелуденко, с. Федорівка, Кіровоградська обл.»

Про мінімальну виплату…

Згідно з чинним законодавством, загальний розмір пенсії учасника бойових дій з усіма надбавками не може бути меншим, ніж 210% прожиткового мінімуму, тобто 4395,30 гривні (2093 грн. х 210%).

В березні основний розмір вашої пенсії проіндексували, як і обіцяли. Однак базовий розмір пенсії за віком з надбавками все одно залишається нижчим за вказану суму.

Таким чином, загальний розмір пенсії залишається без змін – її, як і раніше, дотягують до 4395,30 гривні.

…і спробу її підняти

В проекті постанови про індексацію пенсій з 1 березня дійсно був пункт, який передбачав зміну мінімальних розмірів пенсій для ветеранів війни. Зокрема, учасникам бойових дій мінімалку дійсно планували підтягнути на 478,70 гривні, тобто до 4874 гривень.

Однак це був лише проект постанови. В кінцевому варіанті зазначений пункт з постанови зник – цю зміну не ухвалили.

Отже, мінімальна пенсійна виплата для учасників бойових дій залишається на рівні 210% прожиткового мінімуму.

Таким чином, багато які ветерани підвищення своєї пенсії в березні фактично не відчули: змінилися лише складові пенсії, а її загальний розмір не виріс.

Раніше ми пояснювали, чи можуть учасникии можуть учасники бойових дій достроково вийти на пенсію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні