Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЦіни на продукти зростуть вже восени: чим варто запастись

Ціни на продукти зростуть вже восени: чим варто запастись

Этот материал также доступен на русском языке
Уряд скоротив список соціально значущих продуктів, ціни на які регулювалися державою*. Як можуть змінитися ціни на продукти найближчим часом?

Список скоротили, а націнку збільшили

Влада вирішила, що без вершкового масла, макаронів і цукру ми можемо обійтися, і виключили ці продукти зі списку соціально значущих. А це означає, що продавці матимуть змогу ставити на вартість цих продтоварів будь-яку націнку.

Як і раніше, уряд регулюватиме ціни на: борошно пшеничне вищої якості, молоко пастеризоване 2,5% жирності у плівковій упаковці, хлібобулочні житньо-пшеничні вироби, курячі яйця першої категорії, курячі тушки, соняшникову рафіновану олію. Націнку на вартість цих товарів продавцям дозволили підвищити до 10%. Раніше її граничний рівень становив 5%.

Чому продукти можуть подорожчати?

На думку експертів, вже у вересні ціни на деякі продукти піднімуться. І зростатимуть до кінця року. Пояснюється це значним підвищенням собівартості практично усіх продтоварів. Стануть дорожчими продукти і через зростання інфляції, яка до кінця року очікується на рівні 7%-11%. До того ж на кінцевій ціні у супермаркетах позначиться подорожчання пального і зростання накладних витрат торговельних мереж.

Крупи і борошно

За прогнозами експертів, нам потрібно приготуватися до зростання цін на борошно і майже на усі види круп. Вже наприкінці вересня вони подорожчають як мінімум від 3% до 9%. А ось на гречку значного підвищення ціни не слід очікувати. Попит покупців на неї аграрії змогли задовольнити ще минулої осені. До того ж – збільшили посівні площі на 15%. Тому ціна гречки становитиме 44 – 45 гривень за кілограм.

Яйця

Можуть піднятися ціни на яйця. Минулого року цей продукт був рекордсменом подорожчання. Тоді звичайні яйця неможливо було купити дешевше за 70-80 гривень за десяток. Причина – зменшення поголів’я через військові дії й подорожчання електроенергії.

Нині ціна на яйця зменшилася приблизно до 40 гривень. А у жовтні знову слід очікувати подорожчання. На вартість вплине традиційне сезонне зниження пропозицій. До того ж, якщо енергетична інфраструктура знову опиниться під обстрілом, птахофабрики будуть змушені використовувати генератори. А це дуже дороге джерело електроенергії. Тому в середині осені цілком можливо, що за десяток яєць доведеться платити 60-70 гривень. Але є й добрі новини – поголів’я курей-несучок поступово відновлюється порівняно з минулим роком.

М’ясо

Ще один продукт, якому прогнозують подорожчання, – м’ясо. За даними Державної служби статистики України, сьогодні ціни на свинину в середньому становлять 196, 4 гривні, на курятину – 90, 37 гривні, яловичину – 223, 52 гривні. До середини осені м’ясо підніметься в ціні приблизно на 4-5%. Причина – підвищення вартості електроенергії та палива, подорожчання зернових та олійних культур, які є основою комбікорму для худоби та птиці. І, разом з тим, – незмінно високий попит на м’ясопродукти.

Молочка

Восени може зрости вартість молочної продукції. Причини – зростання закупівельних цін і нестача сировини. Молочна галузь у нашій країні була найбільш розвинена у Сумській, Чернігівській та Харківській областях. З початку війни росіяни розстріляли більшу частину ферм – обсяг виробництва молока скоротився. До того ж сталося порушення постачань між фермами, переробними підприємствами і торговельними мережами.

Сьогодні у середньому за літр молока просять від 32 гривень. Надалі молочка може подорожчати на 3-4%.

Борщовий набір

Вартість борщового набору суттєво не зміниться.

Середня ціна цибулі може становити до кінця осені 20-30 гривень. Наразі середні ціни на цей продукт коливаються в межах 14-20 гривень.

Щодо моркви, то зараз її продають по 10–14 гривень. А до кінця осені ціна на моркву може зрости до 25 гривень. Ціни на буряки від минулорічних істотно не відрізнятимуться – до 14 гривень. Пропозицій цього товару на ринку достатньо.

Вартість картоплі, прогнозують експерти, у вересні буде найнижчою за цей рік – 6,5-7 гривень. Капуста може подешевшати до 10 гривень.

Чим радимо запастися

Досвідчені господині влітку завжди роблять заготовки на зиму. Війна у «заготівельну кампанію» внесла свої корективи. Після досвіду тривалих осінньо-зимових блекаутів від заморозки продуктів про запас краще відмовитися.

  • Фрукти, ягоди, овочі, гриби і зелень можна засушити.
  • Огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, компоти і варення – законсервувати.
  • Цибулю і часник перед зберіганням потрібно просушити.
  • Картоплю розділити на ту, яку потрібно з’їсти в першу чергу, і ту, що може полежати. Якщо немає комори, зберігати її краще на балконі, періодично провітрюючи. А у разі морозів доведеться занести в дім.

*Розпорядження «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків» № 711-р від 12 січня 2022 року (у редакції від 15 серпня 2023 року)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні