Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо не так з перерахунком пенсії? Чому після перерахунку недоплачують законні гроші?

Що не так з перерахунком пенсії? Чому після перерахунку недоплачують законні гроші?

Этот материал также доступен на русском языке
2004 року набрав чинності Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Правила гри змінилися, і це всі змогли відчути у 2008 році під час перерахунку пенсії.

«Я на пенсії за віком з 1991 року. Тоді врахували зарплату за п’ять років з 1985-го по 1989 рік. Коефіцієнт зарплати становив 1,19102. У 90-х роках я продовжувала працювати. І потім працювала ще у 2006-2008 роках. 2008 року я звернулася по перерахунок пенсії. Мені врахували зарплату за періоди роботи з 1992-го по 1997 рік та з червня 2006 по 1 серпня 2008 року. Коефіцієнт зарплати зменшився і становив 1,11950. При цьому оптимізацію зарплати не зробили, мотивуючи тим, що пенсію призначено до 2000 року. Через це мені зараз недоплачують 226 гривень.

За законом низькооплачувана робота після виходу на пенсію зараховується тільки до стажу і не враховується при розрахунку зарплати, щоб не знизився коефіцієнт зарплати. Невже у місцевому Пенсійному фонді про це не знають? Що можна зробити у цій ситуації?

Клавдія Симонова, м. Миколаїв»

Як було раніше?

Справа в тому, що законодавство постійно змінюється. Фактично ви йшли на пенсію ще за радянськими законами. Тоді вам брали заробітну плату за п’ять років роботи. 2004 року набрав чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Правила гри змінилися, і це ви змогли відчути у 2008 році під час перерахунку пенсії. Тоді за законом почали враховувати зарплату за п’ять років поспіль до 1 липня 2000 року і за всі періоди роботи після цієї дати. Найприкріше, що на той час при перерахунку пенсії коефіцієнт зарплати урізали – закон не забороняв цього робити. Але тоді пенсія все одно збільшувалася за рахунок інших показників, наприклад, за рахунок застосування вищого та сучаснішого показника середньої зарплати по країні. На той момент і за тими правилами робити перерахунок у будь-якому випадку було вигідно, навіть із урізаним коефіцієнтом.

Що змінилося?

Але після цього до законодавства було внесено низку змін і тепер виявилося, що якби люди тоді не робили такі перерахунки, то сьогодні їхня пенсія була б вищою. Урізати коефіцієнт зарплати при перерахунку заборонили лише з жовтня 2011 року, після коригування статті 42 вказаного вище Закону. Але тоді заборонили застосовувати при перерахунку нову середню зарплату по країні. Від однієї крайності перейшли до іншої. На сьогоднішній день людям роблять перерахунок, перш за все за стажем, а якщо вигідно, то й із зарплати. Іншими словами, якщо коефіцієнт зарплати внаслідок перерахунку зменшується, то у перерахунку з зарплати справді відмовляють і роблять лише перерахунок пенсії за стажем. Але у ваш час діяли інші правила.

Як враховують зарплату?

Щодо так званої оптимізації, то тут нам не вистачає даних. Чи справді Пенсійний фонд не зробив її у вашому випадку? Нагадаємо, що згідно з законом із зарплати при призначенні пенсії виключаються найневигідніші періоди зарплати – до 60 місяців. За умови, що вони становлять трохи більше 10% від загального стажу. При цьому з розрахунку має залишитися не менше 60 місяців. Тобто, в ідеалі при розрахунку вашої пенсії мали залишити зарплату за п’ять років до 2000 року та виключити з розрахунку невигідні місяці роботи у 2006-2008 роках. Цей процес і прийнято називати оптимізацією зарплати.

***

Якщо у Пенсійному фонді справді відмовляють через те, що ви пішли на пенсію до 2000 року, тоді виходять подвійні стандарти. Адже коефіцієнт зарплати вам урізали вже за новим законом (чинним з 2004 року), отже, й оптимізацію потрібно застосовувати відповідно до цього закону. Але оскаржити таке рішення можна хіба що у судовому порядку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні