Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні хочуть змінити алгоритм нарахування пенсій: як це вплине на виплати...

В Україні хочуть змінити алгоритм нарахування пенсій: як це вплине на виплати пенсіонерів

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні для «відновлення справедливості» планують змінити алгоритм нарахування пенсій. Справа в тому, що формула розрахунку пенсій, що діє, значно занижує їх.

Про це розповіла міністерка соцполітики України Оксана Жолнович в інтерв’ю “Укрінформ”.

Раніше ми розповідали, хто отримує в Україні пенсії понад 7000 гривень.

«Якщо говорити про солідарну пенсію, вона має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала протягом життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла. В усіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Це стандарт. Якщо ти пропрацював 30-35 років, то 40% твого середнього рівня заробітку маєш отримувати і на пенсії. Ми зараз опрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна та накопичувальна частина перевищувала 40% заробітку», – зазначила вона.

Також Жолнович зауважила, що це складно, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні приблизно 13 мільйонів осіб, які сплачують соціальні внески. Тому щоб пенсіонер отримував 6-7 або 10 тисяч гривень, людина, яка працює, має сплатити трохи більше 10 тисяч гривень соціального внеску.

«Багато хто в Україні не платить такий великий ЄСВ. Тому необхідний ресурс треба шукати десь і ми зараз над цим працюємо», – пояснила Оксана Жолнович.

Потребує реформування і сам механізм нарахування пенсії.

«Діюча формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія 2000-го у 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер із індексацією це просто мізер. Індексація постійно відстає і це несправедливо. Зараз працюємо над тим, щоб кожна людина мала чіткий алгоритм нарахування пенсії з урахуванням відпрацьованого стажу та сплачених внесків. І щоб цей алгоритм завжди був прив’язаний до якихось базових величин», – підсумувала вона.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні