Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіМедичний канабіс: що це таке і за яких захворювань використовують?

Медичний канабіс: що це таке і за яких захворювань використовують?

Этот материал также доступен на русском языке
У липні Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7457*. Мета його – легалізувати в нашій країні медичний канабіс. Якщо законопроєкт затвердять , то сировину з певних видів конопель дозволять використовувати для виготовлення ліків.

Що таке медичний канабіс, за яких захворювань він допомагає, і чим відрізняється від загальновідомого «легкого» наркотику (марихуани), розповіла лікар-терапевт Вікторія Кокошко.

Чому саме зараз хочуть узаконити?

– Тема легалізації медичного каннабісу порушується в нашій країні не перший рік. Зокрема, у березні 2019 та у липні 2021 року Верховна Рада відмовилася розглядати аналогічний законопроєкт, – розповідає лікар-терапевт Вікторія Кокошко. – Але через воєнні дії на території України питання доступності препаратів на основі сировини з конопель стало особливо гострим. Адже вони ефективні при лікуванні понад 50 патологічних станів, серед яких – хронічні болі різного походження, спазми м’язів і судин, неврологічні захворювання, тривожні розлади, порушення сну.

І ось тільки зараз проєкт закону все ж таки розглянули і планують затвердити до кінця літа. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, коментуючи необхідність термінового ухвалення законопроєкту, на своїй офіційній фейсбук-сторінці написав про величезні негативні наслідки війни для нашого фізичного та психічного здоров’я. Про зростання кількості пацієнтів, які через це потребуватимуть медикаментозного лікування. Крім того, у МОЗ впевнені, що легалізація медичного канабісу наблизить нас до європейської системи охорони здоров’я, адже в тій же Польщі ліки на його основі доступні за рецептами ще з 2017-го.

Чим відрізняється від марихуани?

За словами Вікторії Кокошко, люди, які виступають проти виробництва препаратів із канабісу, ототожнюють їх із наркотичними засобами, що викликають залежність. В уяві противників закону після його прийняття кожен зможе вільно палити марихуану.

Насправді рослини роду конопель містять у собі понад сто різних психотропних речовин – вони називаються канабіноїдами і по-різному впливають на організм людини. У медицині використовуються лише два типи канабіноїдів – канабідіол, а також тетрагідроканабінол (ТГК). І якщо ТГК має певні п’янливі властивості, то канабідіол, згідно з даними ВООЗ, не є психоактивною речовиною, не викликає наркотичної ейфорії та залежності, не має серйозних побічних дій.

Що лікує медичний канабіс?

– Препарати на основі медичного канабісу використовуються у лікуванні епілепсії, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту, бронхіальної астми, анорексії, посттравматичних стресових розладів, застосовуються для зменшення больових відчуттів, – перелічує Вікторія Кокошко. – Ліки зі сировини конопель незамінні для полегшення загального стану та зменшення хронічного болю в онкохворих, паліативних пацієнтів, а також у людей, які живуть з ВІЛ.

Препарати на основі медичного канабісу м’яко та плавно впливають на організм, мають мінімум побічних ефектів та добре переносяться літніми та ослабленими пацієнтами.

 Де дозволено та як застосовують?

Медичну марихуану активно досліджують та застосовують у світовій практиці. Сьогодні препарати на її основі офіційно дозволено у тридцяти трьох штатах США, Канаді, Австралії, Ізраїлі, Хорватії, Польщі, Австрії, Фінляндії, Греції, Чехії, Німеччині, Іспанії, Португалії, в деяких країнах Латинської Америки.

 Суворий контроль

Оборот сортів рослин конопель, продуктів їх переробки та ліків автори законопроєкту планують суворо відстежувати:

  •  маркувати унікальним штрих-кодом кожну партію та одиницю фасованої продукції;
  •  вести електронний реєстр обліку їхнього переміщення;
  •  продавати препарати виключно за призначенням лікаря за електронним рецептом в аптеках, які мають відповідну ліцензію.

 

Ірина Кадченко

*«Про регулювання обігу рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих у результаті війни».

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні