П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіПро продаж цигарок без акцизу, і до чого тут танки

Про продаж цигарок без акцизу, і до чого тут танки

Этот материал также доступен на русском языке
«Продовжимо грабувати бюджет України! Навіщо нам нові танки на фронті?». Ті, хто прочитав цей заклик, можуть вирішити, що їх автору місце в божевільні або в СІЗО СБУ. І мають рацію.

Але скажіть на милість, як ще пояснити мільйонам наших співгромадян, які купують «ліві», тобто безакцизні цигарки, що це саме їхній заклик? І ось чому.

«Ти мене так хочеш, як я тебе боюся»

Коли наприкінці грудня минулого року я з обстрілюваного рашистами Херсона вирвався до Одеси, то, потрапивши на один із ринків, відчув, що заблукав у просторі та часі. Як і в довоєнному Херсоні тут, нітрохи не криючись, торгували безакцизними цигарками. Від відсутності покупців торгаші не страждали.

Приблизно раз на місяць десь хтось стукав «Атас, менти!», торгівля на кілька днів завмирала, але потім воскресала з новою силою.

І ось із кінця весни по всій країні спалахнула операція «И» з боротьби з «лівим» куревом, і в Одесі зникли лотки з контрафактом. Акцентую: лотки зникли, але не торгівля безакцизними цигарками. Тепер покупця відводять на кілька кроків, піднімають жалюзі бутика – і здійснюють акт пограбування бюджету України, що воює. Адже за офіційною інформацією асоціації «Укртютюн», лише у 2022 році наш держбюджет недоотримав через незаконний обіг тютюнових виробів 20,7 мільярда гривень. А це десь 550 мільйонів доларів, або 80 новеньких танків «Леопард» останньої моделі.

 Грай за загальними правилами, або «гуляй, Васю»

Якось серед торговців сигаретами я зустрів знайомого херсонця, який і в нас був у цьому ж бізнесі.

«Ну ти взагалі наздоганяєш, що за рахунок твоєї торгівлі бюджет порожніє, зброї менше у нашої армії буде?» – натиснув я на свідомість земляка.

У відповідь я почув: «Та годі тобі, просто нагорі менше вкрадуть. Що мені, лапу тут в Одесі смоктати? Та й поліцаї, ти ж знаєш, у курсі – отже, все норм».

Його «ти ж знаєш» – це з приводу моєї журналістської роботи з цієї теми у передвоєнні роки у Херсоні. Цілковита там була відкритість торгівлі контрафактом на ринках. Директори двох наших великих ринків (в особистій бесіді) мені пояснювали, що вони або мають грати за загальними правилами, або «гуляй, Васю». І відразу додавали: мовляв, силовики в темі.

А поліцейський начальник і не приховував на прес-конференції: на одну машину за добу держава дає нам склянку бензину. А далі, мовляв, працюй зі спонсорами. І потім в особистій довірчій розмові звучало при піднятті вказівного пальця вгору – туди теж матдопомогу заслати треба, правила такі.

«Це вам не копійки по кишенях тирити»

Чи змінилося щось на краще? Ага «щаз!» Повністю працює проти нашої країни схема продажу цигарок в українських магазинах дьюті-фрі (duty-free). У Верховній Раді нарешті заговорили про заборону на час воєнного стану безмитного продажу цигарок у цих торговельних точках. Ще б пак: виїзд для більшості громадян закритий, аеропорти теж, але в 2021 році продали 27 мільйонів пачок цигарок у дьюті-фрі, а в 2022-му – 20 мільйонів. Це при тому, що з 48 таких магазинів залишилося лише 15. Показово, що представник митниці не дав парламенту відповіді, достатньої для розуміння, як можна пояснити ці факти. Зрозуміло, по всій країні – та сама «картина олією».

Чи прикриють годівницю?

Нещодавно фінішував всеукраїнський конкурс журналістських досліджень цієї теми, що руйнує країну, надбанням громадськості стали плачевні дані щодо багатьох регіонів нашої країни.

Я перечитав журналістські розслідування на цю тему моїх колег зі Сумської, Хмельницької, Донецької, Вінницької, Миколаївської областей – ситуація скрізь катастрофічна. Ні, це не перебільшення. Я не бажаю зазнати катастрофи окупації тим із покупців контрафактних цигарок, хто, дякувати Богові, її не зазнав.

Я не уявляю собі, як виглядають 20 мільярдів 700 мільйонів гривень, вкрадених з бюджету продавцями і, вибачте, покупцями безакцизних цигарок. Натомість я знаю, як виглядають 80 танків «Леопард», які прискорили б вигнання окупантів із Лівобережжя і моє повернення до рідного Херсона. Так, це гігантські гроші, і я, зізнатися, не дуже вірю в те, що цю годівницю швидко прикриють.

То, може, обивателям-курцям відмовитися від покупки цієї низькосортної отрути? Тим із них, кому танки «по барабану», тим, кому, на відміну від херсонців, навіть у повній тиші не сниться свист мінометної міни на підльоті, поясню інакше: майже 80% вартості ліцензійної пачки цигарок – це податки, тобто пенсії, субсидії, нові дороги. І знову відбудовані школи. А мою у Херсоні орки розбомбили.

Валерій Боянжу, Одеса – Херсон

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні