Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікування дарами природи: чим корисний буркун лікарський

Лікування дарами природи: чим корисний буркун лікарський

Этот материал также доступен на русском языке
Буркун лікарський - дворічна трав'яниста рослина сімейства бобових. Цвіте у червні - серпні. Росте по всій території України на лісових галявинах, узліссях, на схилах балок, біля доріг та канав, як бур'ян у садах.

Фармакологічні властивості і використання

Препарати буркуна лікарського мають відхаркувальні, пом’якшувальні, седативні, болетамувальні, вітрогінні та антикоагулюючі властивості. Вони посилюють кровообіг, сприяють зменшенню набряків і усуненню запальних процесів.

Рослину використовують для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при стенокардії й тромбозі коронарних судин, як протисудомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі легень, болях у шлунку, набряках та ревматизмі.

В народній медицині, крім того, буркун лікарський використовують при кашлі, мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць.

Препарати буркуна лікарського широко використовують і як зовнішній засіб: припарки або компреси – для розм’якшення та розсмоктування затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу; мазь – для розтирань після застуди і при порізах.

З профілактичною метою використовують буркун і як харчову рослину: молоде свіже листя – для приготування супів, окрошок, салатів. Суміш сухого листя й суцвіть – як заправку в супи, салати і компоти.

Як заготовити буркун?

Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Зрізають верхівки довжиною 30 см і бокові пагони. Сушать на сонці або під наметом. Суху траву обмолочують і просівають через дротяне сито, щоб відділити товсті стебла.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій трави (2 столові ложки трави на 200 мл окропу) по половині-третині склянки 2 рази на день.
  • Настій трави (1 столова ложка на 300 мл окропу, настоюють 2 години) п’ють теплим по півсклянки тричі на день при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу.

Зовнішньо

  • Настій квіток на олії (1:10) для прискорення «визрівання» (наривання) фурункулів.
  • Компреси або примочки з обпареного окропом листя й квіток або з настою (2 столові ложки трави на 500 мл окропу, настоюють 20 хвилин) при фурункулах і тріщинах заднього проходу і як розсмоктувальний засіб при запаленні грудних залоз, опухах суглобів, спричинених ревматизмом, при наривах, що не дозрівають.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні