Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний буркун лікарський?

Зелена аптека: чим корисний буркун лікарський?

Этот материал также доступен на русском языке
Буркун лікарський - дуже поширена дворічна трав'яниста рослина сімейства бобових.

Росте буркун по всій території України на лісових галявинах, узліссях, на схилах балок, біля доріг та канав, як бур’ян у садах.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Зазвичай протипоказання вказують наприкінці опису, і їх просто не читають. Однак буркун містить отруйні речовини, тому перед тим, як ухвалити рішення про застосування цієї рослини, важливо ознайомитися з протипоказаннями.

Токсичність буркуну обумовлена вмістом у ньому кумарину, який пригнічує нервову систему. При передозуванні, а також при тривалому вживанні препаратів буркуну можуть виникати головні болі, запаморочення, сонливість, нудота, блювання.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

Лікарською сировиною служить трава буркуну лікарського (верхні частини квітучих пагонів). Приготовлені на її основі настої та відвари мають протисудомну, спазмолітичну, болезаспокійливу дію. Вони знижують згортання крові та покращують периферичний кровообіг. Чинять сечогінну, вітрогінну, відхаркувальну дію.

У народній медицині настої та відвари буркуну застосовують при хронічному бронхіті та туберкульозі легень, гіпертонічній хворобі, стенокардії, клімактеричних розладах, мігрені, запаленні придатків та яєчників. Препарати буркуну лікарського також перешкоджають утворенню тромбів і сприяють збільшенню числа лейкоцитів у складі крові. Зовнішньо застосовують відвари, напар трави, олійну витяжку, сік, мазь.

Буркун – прекрасний медонос, а зібраний бджолами з квітучого буркуну мед відрізняється чудовим смаком та ароматом з легкими ванільними нотками. Висушена трава буркуну теж має приємний аромат, тому за старих часів її використовували як прянощі, ароматизатор для алкогольних напоїв, курильного і нюхального тютюну.

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ

Настій буркуну лікарського для зовнішнього застосування

2 столові ложки сушеної подрібненої сировини залити 0,5 л окропу, укутати, настоювати протягом 20 хвилин, процідити, віджати сировину. Такий настій використовують для примочок та обмивань при ранах, кровоточивих саднах, гнійниках, фурункулах, для лікувальних ванн при захворюваннях шкіри, а також у вигляді компресів при маститі та суглобових болях.

Настій трави буркуну лікарського для вживання всередину

1 чайну ложку сушеної подрібненої трави залити 200 мл кип’яченої води кімнатної температури, настоювати протягом 2 годин. Процідити, сировину віджати. При безсонні такий настій приймають 1 раз на день перед сном по 1/4 склянки. При гіпертонічній хворобі, а також для підвищення рівня лейкоцитів у крові настій п’ють 2-3 рази на день по 0,5 склянки.

ВАЖЛИВО! Перед використанням всередину препаратів буркуну обов’язково порадьтеся з лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні