Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеОчистити океани від мікропластику допоможуть... фекалії мідій

Очистити океани від мікропластику допоможуть… фекалії мідій

Этот материал также доступен на русском языке
Пластик переслідує нас скрізь: на землі, у воді та у повітрі. Якщо не вжити кардинальних заходів, то до 2040 року кількість пластику в океані потроїться, б'ють на сполох вчені.

Забруднені пластиком моря та океани вже не можуть давати нам у повному обсязі всі свої багатства, якими ми користувалися раніше, – пов’язані з цим щорічні економічні втрати становлять 2,5 мільярди доларів.

Забруднюючи Світовий океан мікропластиком — найдрібнішими частинками пластмаси не більше п’яти міліметрів у довжину, — ми наражаємо на небезпеку не тільки морських мешканців, а й самих себе.

Вчені виявили морський організм, який не лише невразливий для мікропластику, а й може знищити його.

Трильйони найдрібніших частинок мікропластику можуть засмічити кишечник риб, зруйнувати тканини морських істот і призвести до скорочення цілих популяцій. Через їх невеликий розмір їх практично неможливо виловити.

Нещодавно вчені виявили морський організм, який не лише невразливий для мікропластику, а й може знищити його, пише служба новин Science. Блакитна мідія (Mytilus edulis) – ненажерливий молюск-фільтратор із синьо-чорною раковиною – поглинає мікропластик та інші забруднюючі речовини разом зі своєю звичайною їжею. Потім молюски ізолюють забруднюючі речовини у фекаліях, які набагато легше видалити з води, ніж частинки мікропластику власними силами.

“Доведеться, по суті, просто прибрати за мідіями”, – каже Пенелопа Ліндеке, еколог з Плімутської морської лабораторії (Великобританія), яка керувала дослідженням. Наукова стаття вийшла у Journal of Hazardous Materials.

У лабораторних експериментах мідії з’їли, а потім переробили близько двох третин мікропластику з води. Вчені помістили мідії у кошики і доставили на найближчу пристань у Корнуоллі. Вибрали затоку, куди часто зливають відходи з човнів та кораблів та стікає вміст міських злив. 300 мідій відфільтровували близько чверті мільйона частинок на годину. При цьому пластик у своїх тканинах мідії не зберігають, тому їх все одно можна їсти.

Вчені пропонують перетворити фекалії мідій з мікропластиком на корисну біоплівку. Щоправда, поки є одне «але»: щоб істотно вплинути на середу, мідій має бути дуже-дуже багато, що складно уявити в природних екосистемах.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні