П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі причини виникнення сечокам'яної хвороби і чи можна її уникнути

Які причини виникнення сечокам’яної хвороби і чи можна її уникнути

Этот материал также доступен на русском языке
Це одне з найпоширеніших захворювань нирок та сечовивідних шляхів. Сечекаменная хвороба (МКБ) діагностується у 32-40% випадків з усієї урологічної патології, і посідає друге місце після інфекційно-запальних захворювань.

Чому виникає сечокам’яна хвороба?

Розповідає лікар-уролог Сергій Біломитцев:

«Виростити» камінь у нирці не так вже й складно. Слід менше пити води, їсти більше жирного, м’ясного і солоного, мало рухатися, не лікувати інфекції сечовивідних шляхів і приймати вітаміни і добавки з кальцієм.

Звичайно, крім способу життя, на розвиток хвороби можуть впливати спадкові фактори – підвищена кислотність в організмі, особливості будови нирок та сечовивідних шляхів (коли сеча застоюється), захворювання щитовидної залози, а також умови життя – спекотний клімат, хімічний склад ґрунту і води.

Все перераховане призводить до того, що сеча, яка має виводити з організму непотрібні солі, стає концентрованішою. Сольові опади утворюють кристали, вони осідають на стінках ниркової балії. З цих кристалів і ростуть камені.

98% власників каменів знайомі з нирковою колікою. Це гострі різкі болі в ділянці нирок або підребер’я, які віддають вниз по передній поверхні живота в пах. Що важливо: біль не минає при зміні положення тіла.

Якщо при більшості захворювань, що протікають зі схожим больовим синдромом (апендицит, панкреатит, люмбалгія), пацієнт заспокоюється при зміні пози, припустимо, підібгавши ноги, то для ниркової кольки таке не є характерним. До нападу коліки можуть приєднатися нудота і блювання, підвищення артеріального тиску.

Ще один симптом – кров у сечі. Вона виникає через те, що порушений відтік сечі з нирки призводить до розтягування слизової та її мікронадривів. У цьому разі потрібно одразу йти до уролога. У 25% випадків цей симптом – ознака сечокам’яної хвороби. А у 4–9% випадків це може говорити про наявність онкологічних захворювань, особливо у пацієнтів віком понад 50 років.

Точно встановити, чи є камені в нирках, допоможе обстеження – УЗД, комп’ютерна томографія («золотий» стандарт, що виявляє камені у 94–100% випадків), рентген, лабораторні аналізи.

У наступних публікаціях ми розповімо, як вивести камені з нирки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні