Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк грамотно захистити свої честь та гідність та протидіяти образам - ...

Як грамотно захистити свої честь та гідність та протидіяти образам – поради юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляються прикрі ситуації, коли нетактовні люди можуть ображати, затівати безпричинні сварки, нецензурно лаятися. А буває, коли людина або родина страждають від наклепу, і сторонні люди дають непристойну оцінку їхнім поведінці та особистості.

Ображати навмисно або ненавмисно можуть як родичі, так і сусіди, колеги, знайомі, які перебувають у неприязних стосунках, і ті, хто лихословить жартома.

Якщо ваш кривдник поводиться цинічно, нахабно, не стежить за своїми словами і поведінка вийшла за усі межі дозволенного, не терпіть. Образи, наклепи підлягають спростуванню, вибаченню та відшкодуванні моральної шкоди.

Кривдника треба призвати до відповіді

Кожна людина зобов’язана неухильно дотримуватися Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Якщо сварки та образи ви чуєте на вулиці, прилюдно, це є протиправними діями, які порушують громадський порядок, і ви можете одразу звернутися до поліції з заявою. Якщо вас штовхають, б’ють, погрожують, – поліція також повинна зафіксувати таку ганебну поведінку, від кого б вона не йшла. Якщо ви постраждали від образ або регулярно вислуховуєте приниження щодо себе, родини, звертайтесь до суду на кривдника.

Можна звернутися як до центрів безоплатної правової допомоги, так і самостійно написати позовну заяву. Пишіть позовну заяву довільно, нічого не приховуючи і не перебільшуючи.

Ви також маєте право вимагати відшкодування моральної шкоди, тому що систематичні знеславлення вас (або родини) негативно відображається на здоров’ї та душевному спокої.

Обов’язково надайте докази щодо того, що вам або родині було завдано моральної шкоди: звернення до лікаря, рецепти. Мотивуйте тим, що вам би не довелося лікуватися, якби вас не образили. Можете до суду запросити свідків, які зможуть підтвердити ситуацію, що сталася.

Іронія теж може вважатися образою

В позовній заяві обов’язково вкажіть всі нюанси, наприклад, якщо:

  • образи були доведені до відома багатьох людей;
  • мали місце іронія, погрози;
  • якщо оприлюднюється ваша таємниця (це теж стосується захисту ваших прав або благ, якими ви дорожите, і тому вимагайте у суді захисту ваших прав);
  • якщо недостовірна інформація поширена в соціальних мережах (просіть суд визнати її недостовірною і спростувати. Спростування недостовірної інформації здійснюється у такий же спосіб, у який вона була поширена.).

Окрім того, можна вимагати публічного вибачення особи, яка вас образила.

***

Таким чином, особа, яка вас образила і сприяла зниженню вашого авторитету серед знайомих, зобов’язана буде вибачитися і компенсувати вам моральні страждання. Окрім того, судові витрати також покладіть на кривдника, вказавши це у позовній заяві.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні