Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСкільки часу мають перевіряти документи під час перерахунку пенсії.

Скільки часу мають перевіряти документи під час перерахунку пенсії.

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз будь-яка довідка про зарплату, надана за періоди до 2000 року, має обов'язково перевірятися органами Пенсійного фонду.

«Я написав заяву про перерахунок пенсії у зв’язку з наданням нових документів: надав до ПФУ архівну довідку про роботу на заводі та довідку про зарплату до 2000 року. За стажем пенсію перерахували, а за зарплатою не перераховували, бо довідку треба ще перевірити.

Минуло вже три місяці. Скажіть, будь ласка, який термін перевірки цієї довідки і якими документами та законами його встановлено?

Володимир, лист надійшов на електронну пошту»

Нагадаємо, що для розрахунку пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера і за підтвердженням довідки про заробітну плату первинними документами або у разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, не перевищує 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року. Це передбачено статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Тобто зараз будь-яка довідка про зарплату, надана за періоди до 2000 року, має обов’язково перевірятися органами Пенсійного фонду. Співробітники ПФУ мають виходити на так звану зустрічну перевірку на підприємство або в архів і піднімати документи, на підставі яких видано довідку. Наприклад, це можуть бути особові рахунки про нараховану зарплату.

***

Терміни, в які має бути проведена така перевірка, не встановлено законодавством. Особливо гостро питання постало під час воєнного стану, коли виникли проблеми з пересуванням або взагалі відсутній доступ до деяких архівів. Тому є негласна практика, коли пенсії тимчасово призначають без таких довідок.

В ідеалі рішення про призначення або перерахунок пенсії має ухвалюватися протягом десяти днів. Це передбачено статтею 45 цього Закону. Але, як бачимо з прикладу, терміни перевірки затягуються і на більший період. Залишається сподіватися, що після закінчення воєнного стану ситуація налагодиться і відповідний перерахунок буде зроблено заднім числом. Головне – мати підтвердження, коли саме ви подавали заяву на перерахунок і відповідну довідку.

Водночас треба розуміти, що перерахунок за зарплатою не завжди буває вигідним і, можливо, в майбутньому це не дасть ніякого результату.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні