Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДіти не платять за комунальні послуги. Що робити пенсіонерам?

Діти не платять за комунальні послуги. Що робити пенсіонерам?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся Віталій Апаскович, мешканець Харкова. Він повідомив, що йому 92 роки, його дружині 87 років, на двох отримують пенсію 9343 гривні. При цьому з ними проживають син з дружиною та онука з чоловіком і сином.

Вони не сплачують за комунальні послуги, мотивуючи це тим, що у них немає грошей. Літні люди сплачують третину комунальних послуг, а борги, які вони не в змозі сплатити, накопичуються. Розгублені літні люди не знають, як їм бути.

Зверніться до комунальників

Складна ситуація виникла у літніх людей. Родичі, які проживають з ними, безвідповідально ставляться до оплати комунальних послуг, створюють конфліктну ситуацію.

Відповідно до статті 64 Житлового кодексу Української РСР, члени сім’ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов’язки, що випливають з договору найму житлового приміщення.

До членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їхні діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо зазначені особи перестали бути членами сім’ї наймача, але далі проживають в займаному житловому приміщенні, вони мають такі самі права і обов’язки, як наймач та члени його сім’ї.

Припустімо, усі члени вашої родини в квартирі зареєстровані. Якщо ні, зверніться до органів місцевого самоврядування з заявою, щоб засвідчили фактичне проживання усіх членів родини. Можна звернутися також до ЦНАП. При цьому важливою є ваша згода, щоб усі, хто проживає з вами, дійсно там постійно проживали.

Якщо мешканців зареєстровано, надайте комунальним підприємствам довідки щодо членів родини, які проживають з вами, пільгові довідки тощо.

Як правило, сума усіх комунальних послуг має ділитися на усіх членів родини – у вашому випадку на сімох людей. Відповідальні люди сплачують свою частку або за власну родину, не накопичуючи боргів. Тягар сплати комунальних послуг, який лягає на плечі літніх людей, непосильний.

 Можна звернутися до суду

Якщо ваші родичі проживають і принципово не платять, літнім людям можна звернутися до суду. Позовна заява подається на усіх родичів, які зобов’язані сплачувати комунальні послуги, вони усі – відповідачі. Звертайтесь до суду за місцем вашого проживання.

В позовній заяві вкажіть, чи усі мешканці вашої квартири проживають за вашою згодою, чи погоджували з вами умови свого проживання та користування квартирою, чи є для цього правові підстави. Як вони поводять себе, проживаючи у вашій квартирі.

В позовній заяві можете написати, як у вас проходить спільне життя, у кого є ключі від квартири, чи допомагають вам родичі у ваших побутових проблемах.

Надайте до суду копії вашого паспорту, правовстановлюючі документи на квартиру, технічну документацію, квитанції ваших сплат, інші документи на ваш розсуд.

Можете залучити міську раду як третю особу (без самостійних вимог), представники якої зможуть підтвердити те, що проживають з вами вказані члени родини. Можете також залучити третьою стороною (без самостійних вимог) комунальні підприємства, які нараховують вам за комунальні послуги. Якщо ви зверталися до Пенсійного фонду по субсидію і не отримали її, можна додати листи, де були вказані обставини відмови.

Примусити родичів сплачувати борги за квартиру можна лише в судовому порядку. Те, що у них «немає грошей», не знімає з них відповідальності, оскільки вони фактично користуються комунальними послугами. І в суді вони повинні будуть надати пояснення, з яких доходів вони проживають і чому користуються вашим майном без жодної відповідальності.

***

Пам’ятайте: якщо ваші родичі будуть вас ображати, створювати побутові скандали, звертайтеся до поліції.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні