Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіГазети «На пенсії» та «Одеське життя» виступають з ініціативою: переплавити герб СРСР...

Газети «На пенсії» та «Одеське життя» виступають з ініціативою: переплавити герб СРСР та накарбувати монет

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом громадськість України дуже знервована, емоційно обговорює кілька тем, які справді не можуть претендувати на однозначність сприйняття. Одна з них – це заміна герба СРСР на щиті пам'ятника Батьківщині-матері у Києві.

В чому проблема?

На щиті зображено герб СРСР, що на сьогоднішній день зі зрозумілих причин є неприйнятним.

У питанні необхідності заміни щита на новий, із зображенням тризуба – малого Герба України, думки громадськості і розійшлися.

Важливо наголосити: ті, хто проти заміни – вони проти заміни СЬОГОДНІ, щоб під час війни гроші не витрачати на будь-що, крім фронтових потреб. Гроші це справді чималі – 28 мільйонів гривень. І хоча з бюджету – ані копійки, все це ТІЛЬКИ від спонсорів, багато хто все одно не задоволений, і зрозуміти їх нескладно.

Редколегія газет «На пенсії» та «Одеське життя» пропонує вирішення проблеми. І вже поділилася ним в офіційному зверненні до голови Нацбанку України Андрія Пишного. Зрозуміло, ділимося зі своїми читачами.

Річ в тому , що НБУ має великий і унікальний досвід карбування монет з нержавіючої сталі. Адже ми пам’ятаємо 1-2- та 5-копійчані українські монети. Так от, уся нержавіюча сталь з герба на щиті має потрапити у господарські руки НБУ і перетворитися на пам’ятні монети.

Це має бути лімітована серія монет, до кожної – паспорт з унікальним номером, сертифікат автентичності: мовляв, у її металі ані грама домішки, лише нержавіюча сталь з демонтованого герба.

Немає і не може бути ані найменшого сумніву в тому, що ще до своєї появи ці монети стануть нумізматичною рідкістю, предметом бажання безлічі колекціонерів, безлічі українців з діаспор по всій планеті.

Демонтаж, який уже розпочався, – це дороге задоволення. Як мінімум 28 мільйонів, витрачених на демонтаж щита, зможе повернути НБУ. А можливо, й віддасть їх на потреби української армії.

Про динаміку подій та реакцію НБУ на вищевикладену ідею газет «На пенсії» та «Одеське життя» ми обов’язково повідомимо наших читачів.

Для довідки

Пам’ятник Батьківщиніматері у Києві – це п’ята за величиною статуя у світі. Відкрито її було в 1981 році. Загальна висота монумента разом з мечем становить 102 метри. Сама скульптура досягає 62 метрів, а її постамент – 32 метри. Загальна вага споруди перевищує 450 тонн, з них 9 тонн важить меч у правій руці та ще 13 тонн – щит у лівій руці.

Редколегія газет «На пенсії» та «Одеське життя»

Нове на сайті