Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВиплати переселенцям: хто може залишитися без допомоги після нової постанови уряду

Виплати переселенцям: хто може залишитися без допомоги після нової постанови уряду

Этот материал также доступен на русском языке
На початку липня уряд ухвалив постанову*, яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про що йде мова і хто може залишитися без допомоги?

Якщо виїхали за кордон або повернулися додому

Новою постановою уточнено параметри надання грошової допомоги. Зокрема, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично подовжено виплату допомоги ще на шість місяців, тобто до кінця січня 2024 року. Допомога подовжується для усіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами.

Таким чином, виплати не подовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих

причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та інше);

  • повернулися до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не подовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

ВАЖЛИВО! Громадянам для подовження виплат ніяких додаткових дій чинити не потрібно: виплати подовжуватимуться автоматично.

Хто залишиться без підтримки восени?

З 1 вересня допомога подовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не подовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме: з 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які на момент ухвалення даної постанови:

  1. придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше п’яти років), крім авто, які були придбані волонтерами і передані на потреби оборони країни;
  2. придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного або місцевого бюджету);
  3. мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  4.  придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  5.  мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратного метра на одного члена сім’ї.

Допомога не буде виплачуватися особам, які перебувають на повному державному утриманні (в дитячому будинку, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю тощо).

ВАЖЛИВО! Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджуючі документи і далі отримувати виплати.

Нові умови для нових переселенців

Також звертаємо увагу, що для переселенців, які вперше звернуться по

допомогу після 1 серпня 2023 року, допомога призначається на шість місяців на сім’ю і буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї (далі ‒ уповноважена особа) з розрахунку на кожного члена сім’ї:

  • для осіб з інвалідністю та дітей ‒ три тисячі гривень;
  • для інших осіб ‒ дві тисячі гривень.

Для таких родин допомога може бути призначена ще на один шестимісячний період, коли у складі сім’ї є:

  • людина з інвалідністю (у тому числі – дитина);
  • особи, які доглядають людину з інвалідністю;
  • люди, які надають соціальні послуги і отримують за це компенсацію;
  • пенсіонери, у яких дохід не перевищує 6279 гривень;
  • троє і більше дітей віком до 18 років;
  • люди, які сприяли своїй економічній самостійності і середньомісячний дохід яких не перевищує 6279 гривень;
  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою** і не мають місця проживання в гуртожитках.

Також виплату допомоги подовжать сім’ї, якщо сукупний дохід на кожного її члена не перевищуватиме чотирьох прожиткових мінімумів (8372 гривні).

ВАЖЛИВО! До уваги береться прожитковий мінімум, встановлений для непрацездатних осіб на 1 січня року, в якому надається допомога (зараз – 2098 гривень).

Коли прийдуть гроші?

Виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуться 15 та 28 числа кожного місяця.

*Постанова «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» № 709 від 11 липня 2023 року

**Дуальна форма – спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановується в закладі з педагогом, а практичне навчання проходить на виробництві.

Нове на сайті