Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаГрошіКабмін змінив порядок призначення допомоги у сумі 2000 та 3000 гривень: багато...

Кабмін змінив порядок призначення допомоги у сумі 2000 та 3000 гривень: багато хто залишиться без виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Уряд ухвалив зміни щодо виплат внутрішньо переміщеним особам. Люди, які опинилися у складних життєвих обставинах, продовжать отримувати допомогу, решта будуть позбавлені виплат.

Про це повідомляє Міністерство соцполітики України. Так, із серпня будуть автоматично продовжені виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 р.

Допомога триває для ВПО, які проживають в Україні у розмірах для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн. та для інших осіб – 2 тис. грн.

Відповідно, виплати не будуть продовжуватися особам, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджених за колабораціонізм.

Також з 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чиє майнове становище потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чиє майнове становище дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме, з 1 вересня 2023 р. виплату буде припинено тим ВПО, які з моменту прийняття цієї Постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.;
  • мають у власності житло, розташоване на інших територіях, там, де не ведуться активні (можливі) бойові дії, не окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, громадянина буде про це повідомлено.

У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджувальні документи і продовжувати отримувати виплати.

Раніше ми розповідали, що в одній із областей стартувала видача гуманітарної допомоги.

Нове на сайті