Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСоціалка по-новому: які сюрпризи українцям готують чиновники

Соціалка по-новому: які сюрпризи українцям готують чиновники

Этот материал также доступен на русском языке
Недосконалість нашого соціального законодавства - одне з наболілих питань. Є безліч прикладів, коли згідно із законом належаться якісь пільги або виплати, а насправді їх не надають, не виплачують або виплачують не в повному обсязі.

Пенсії, пільги і грошова допомога

Змінити механізм нарахування соціальних виплат і ввести так званий Соціальний кодекс в уряді планували вже давно. Наразі говорять про період до кінця цього року. Що зміниться і для кого?

Мільярдні борги за соціальними виплатами

Недосконалість нашого соціального законодавства – одне з наболілих питань. Є безліч прикладів, коли згідно із законом належаться якісь пільги або виплати, а насправді їх не надають, не виплачують або виплачують не в повному обсязі. Досить згадати «епопею» із судовими позовами ветеранів і дітей війни (ще тієї – Другої світової), чорнобильцями і пенсіонерами силових структур – військовослужбовцями і працівниками Міністерства внутрішніх справ. Навіть за наявності позитивних судових рішень люди не завжди можуть отримати свої гроші: на це просто немає коштів у бюджеті.

Ще у 2021 році Віталій Музиченко, на той момент – заступник міністра соціальної політики, говорив про мільярди боргових зобов’язань щодо судових рішень національних судів. Найстійкіші позивачі звертаються до Європейського суду з прав людини. А проблема в нашій країні лише посилюється. І ми зараз не говоримо про ситуації, пов’язані з воєнними діями. Це ще одна окрема і глобальна тема. Як мінімум, соціальна підтримка наших захисників та захисниць у післявоєнний період, сімей загиблих і забезпечення житлом усіх, хто його втратив через дії окупантів.

Соціальний кодекс: що це таке?

Створити раціональнішу систему соціального захисту має Соціальний кодекс, над яким працюють не лише наші фахівці, а й міжнародні. Він має бути аналогічним соціальному кодексу, який діє в Європейському Союзі (ЄС). До речі, Україна підписала Європейський кодекс соціального забезпечення ще 2016 року.

У Європі цей кодекс діє ще з 1964 року. Він включає ключові положення, що стосуються основних соціальних гарантій: від медичного догляду до виплати різних видів грошової допомоги (старість, інвалідність, втрата годувальника, безробіття, сім’ї з дітьми).

У нашій країні існують 34 державні програми допомоги соціально незахищеним. Ці соціальні виплати поділяються на підвиди. Розподіляючи їх, нужденні в результаті отримують невиправдано мізерну суму допомоги.

За словами міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, Соціальний кодекс дозволить уніфікувати соціальні виплати. Наприклад, для початку шість видів грошової допомоги планують об’єднати в одну універсальну допомогу, яку призначатимуть, якщо людина відповідатиме певним критеріям. Процес оптимізації та спрощення дасть результат вже до кінця поточного року, а 2024-го соціальна система працюватиме по-новому.

***

Новий підхід до соцзабезпечення передбачає ще один важливий напрям: не лише фінансово підтримувати, а й давати можливість вийти із кризової ситуації і стати економічно незалежним. Такий підхід, звісно, орієнтований на людей працездатних – тих, хто може поміняти професію, отримувати гідну зарплату, а не сподіватися на державу. Що ж до людей непрацездатних, то знову постає питання про прожитковий мінімум, до якого прив’язані соцвиплати. За зізнанням чиновників Мінсоцполітики, прожитковий мінімум, закладений до цьогорічного бюджету, у 2,5 раза менший за ту суму, яка потрібна для життя. І це, як нам здається, теж має змінитися із запровадженням нового соціального механізму.

Кого можуть позбавити виплат?

В Україні вкотре розпочалася масштабна перевірка даних одержувачів соціальних виплат і пенсій. Очевидно, що зараз це пов’язано не лише з економією коштів, а й з кардинальними змінами через війну (масову міграцію, загибель людей тощо).

Перевіряють усі особисті дані: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, ідентифікаційний код, паспорти або інші документи, що посвідчують особу. А також – дані різних державних реєстрів. Виплат можуть позбавити, якщо виявлять помилки, якщо людина залишить країну або зміниться її статус (наприклад, зростуть доходи). Зіткнувшись з такою ситуацією, треба йти у відповідні служби і вирішувати питання індивідуально.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні