Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачБезкоштовні ліки: з 1 липня знову за електронними рецептами

Безкоштовні ліки: з 1 липня знову за електронними рецептами

Этот материал также доступен на русском языке
З початку повномасштабної війни медикаменти за програмою «Доступні ліки» можна було придбати як за електронним, так і за паперовим рецептом. Проте вже в липні аптеки такі ліки відпускатимуть лише за електронними рецептами. Що змінилося і для кого зробили виняток?

З 1 липня для придбання медикаментів за програмою “Доступні ліки” знадобиться електронний рецепт (е-рецепт). Відповідні зміни уряд уже ухвалив.

Винятки зроблено лише для мешканців прифронтових територій. У зоні активних бойових дій на «Доступні ліки» лікарі, як і раніше, можуть виписувати паперові рецепти.

Про те, як отримати електронний рецепт, розповідає виконувач обов’язків директора Південного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Денис Чорний.

До кого звертатися по е-рецепт і на які «Доступні ліки» його можна отримати?

  • Для отримання «Доступних ліків» при лікуванні серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу пацієнти повинні звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.
  • Для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету – до ендокринолога.
  • Рецепти на препарати на лікування розладів психіки і поведінки виписує психіатр, епілепсії – психіатр або невролог, хвороби Паркінсона – невролог.

Лікарі-фахівці виписують перший рецепт на необхідні медикаменти. Потім їх можна отримати у лікарів первинної медичної допомоги.

Імуносупресивні препарати, що входять до програми, необхідні для людей у післяопераційному періоді при трансплантації, може виписати тільки трансплант-координатор – фахівець, який забезпечує отримання анатомічних матеріалів.

Як оформляється е-рецепт?

Коли лікар виписує електронний рецепт, на телефонний номер пацієнта, зазначений у декларації, надходить SMS із двома кодами для отримання ліків в аптеці: 16-значний – номер рецепту і 4-значний – перевірочний код.

Пацієнтам, яким не надійшло повідомлення, лікар може надрукувати рецепт у вигляді інформаційної довідки. Таким чином, люди, які не можуть користуватися телефоном, все-таки можуть отримати «доступні ліки». З такою довідкою пацієнт може прийти до будь-якої аптеки, яка приєдналася до державної програми. Для отримання медикаментів він мусить повідомити 16-значний номер рецепту. Для погашення е-рецепту – 4-значний код.

Як отримати е-рецепт переселенцю?

Ті, хто тимчасово виїхав у безпечні регіони країни і втратив зв’язок зі своїм сімейним лікарем, також можуть отримати електронний рецепт на ліки. Для цього декларація із сімейним лікарем не потрібна. Оформити е-рецепт можна у будь-якого лікаря у найближчій медустанові. Для цього достатньо бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (за потреби зареєструвати пацієнта може лікар, який веде прийом).

Для реєстрації пацієнт мусить надати:

  • документ, що посвідчує особу;
  • ідентифікаційний код (ІПН) або документ про відмову від його присвоєння.

Для реєстрації дитини необхідні свідоцтво про її народження і документи, що посвідчують особу її законного представника.

Де можна отримати «Доступні ліки»?

Знайти аптеку, яка відпускає медикаменти за програмою «Доступні ліки», можна за наклейками на дверях: «Тут є «Доступні ліки». Там, де відпускають інсулін, написано +Інсуліни.

Якщо ви не знаєте, в якій аптеці можете скористатися е-рецептом, або до якого лікаря звернутися по нього, зателефонуйте на «гарячу лінію» НСЗУ за номером 16-77. Оператори підкажуть, до якої аптечної мережі завезли необхідний препарат протягом трьох останніх днів.

 Скільки часу діє рецепт?

Термін дії рецепту становить 10 днів для наркотичних і 30 днів для інших рецептурних препаратів. Як довго пацієнт зможе його одержувати. залежить від призначень лікаря.

 Чи можна отримати е-рецепт за телефоном?

Якщо пацієнт приймає препарат за раніше встановленим діагнозом і на постійній основі (для лікування хронічного або тривалого захворювання), особистий візит до лікаря не є обов’язковим. У такому разі він може виписати ліки при зверненні пацієнта за телефоном, поштою або через месенджери.

 Чи можуть рідні отримати ліки за е-рецептом замість пацієнта?

Буває, що пацієнт, який користується послугою «Доступні ліки», не може самостійно відвідувати аптеку. У такому разі ліки замість нього має право отримати близька йому людина. Для цього необхідно знати номер е-рецепту і код погашення.

Як отримати е-рецепт в селі?

Українці, які проживають у віддаленій або сільській місцевості, електронний рецепт на ліки можуть отримати дистанційно.

Якщо людина має хронічне захворювання і потребує постійного прийому необхідних препаратів, повторний е-рецепт за попередньою домовленістю може виписати лікар з іншого населеного пункту. Для цього з ним треба домовитися про спосіб зв’язку. В результаті пацієнт отримує смс з номером рецепту і кодом погашення, який потрібно надати фармацевту в аптеці.

Лікар, який виписує електронний рецепт на ліки, може відстежувати динаміку лікування хворого під час кожного контакту з ним.

Якщо електронний рецепт недоступний, можна отримати паперовий від фельдшера місцевого фельдшерсько-акушерського пункту. У майбутньому вони також зможуть виписувати е-рецепти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні