Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаРізне5 фактів із життя Романа Шухевича

5 фактів із життя Романа Шухевича

Этот материал также доступен на русском языке
30 червня 1907 року народився Роман Шухевич – український політик, громадський діяч, генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії. Ця частина життя Шухевича добре відома усім, хто цікавиться історією нашої країни, проте не всі знають, що у нього було і багато інших талантів.

1. Роман Шухевич належав до роду галицьких священнослужителів. Його прадід, священик Йосип Шухевич, перекладав Вергілія, Шиллера, Вальтера Скотта. Дід, професор Володимир Шухевич, був активним учасником товариства «Просвіта», автором дослідження «Гуцульщина». Дядько – Степан Шухевич – був адвокатом, а батько, Йосип-Зіновій Шухевич – суддею.

2. Шухевич захоплювався спортом: грав у футбол, волейбол, баскетбол, водне поло, займався боксом, кінним і лижним спортом. Він встановив рекорд бігу з перешкодами, рекорд з плавання, посідав призові місця у метанні диска і штовханні ядра. Чудово володів шпагою і мав диплом пілота безмоторного літака.

3. Шухевич також займався музикою, закінчив курс народних танців і курси гри на фортепіано, навчався у консерваторії. Він грав у студентському квартеті і навіть виступав на сцені. Коли вдома починалися суперечки, у Шухевича був безвідмовний спосіб заспокоїти домашніх. Він сідав за фортепіано і починав співати арію Петра з «Наталки Полтавки»: «Де згода в сімействі, там мир і тишина», і всі сварки відразу стихали.

4. На початку Другої світової війни Шухевич став одним із командирів німецького батальйону «Нахтигаль», сформованому з українців. Після навчання у німців вони мали намір створити ядро української армії. Але через проукраїнські настрої «Нахтигаль» було розформовано. Коли німці пізніше спробували налагодити контакт із Шухевичем, він відповів, що «УПА може співпрацювати лише з такою Німеччиною, яка рішуче визнає державний суверенітет України».

5. На Шухевича давно і безуспішно полювали радянські спецслужби, його було оголошено у всесоюзний розшук. Його знайшли у березні 1950 року в селі під Львовом. Щоб не потрапити живим до рук чекістів, Шухевич застрелився. Місце його поховання досі невідоме.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні