Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДоговір дарування чи договір довічного утримання - як можна повернути своє житло,...

Договір дарування чи договір довічного утримання – як можна повернути своє житло, якщо надії не виправдались

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляються ситуації, коли батьки або інші родичі дарують близьким будинок з тим розрахунком, що їх будуть доглядати до кінця життя. Але після укладення договору дарування діти або племінники відмовляються доглядати і порушують зобов’язання.

Трапляються жахливі ситуації, коли близькі родичі виганяють з житла, міняють замки, літні люди зазнають образ. Як себе захистити?

Що треба знати?

Перед тим як дарувати, треба знати, що відповідно до частини 1 статті 717 Цивільного Кодексу України (далі ЦК України), за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується безоплатно передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) майно (дарунок) у власність. Це означає, що дарування не передбачає умов і застережень.

Договір дарування майнового права та договір дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому укладаються у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми такий договір є нікчемним.

Під час укладання договору дарування в нотаріальній конторі обов’язково повинно бути роз’яснено зміст договору, його наслідки, права та обов’язки сторін. Важливо розуміти, що при укладанні цього договору не йде мова про утримання.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили терміни набуття спадщини: нововведення набирають чинності з 19 червня.

Інша річ – договір довічного утримання (догляду). Тоді одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Тобто, якщо ви бажаєте, щоб вас доглядали на старість, можете укласти договір довічного утримання (догляду). Умови утримання прописуються в договорі. Якщо вас неналежно доглядають, можна звернутися до суду та розірвати договір довічного утримання.

Якщо надії не справдилися

Повернемось до договору дарування. Трапляються прикрі ситуації, коли дарування житла буває під приводом обману: через деякий час приходить розуміння, що вас ошукали і ви уклали невигідний для себе договір. У такому разі можете звернутися до поліції, оскільки шахрайство – злочин. Також можна звернутися до суду, щоб скасувати правочин.

Статтею 230 ЦК України передбачено: якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин визнається судом недійсним. Сторона, яка застосувала обман, зобов’язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв’язку з вчиненням цього правочину.

Позову заяву допоможуть скласти у центрі безоплатної правової допомоги. В заяві обов’язково вкажіть, що договір дарування було укладено під впливом помилки (або обману) і ви не мали наміру дарувати свій будинок (квартиру, інше майно) без відповідних обов’язків. Просіть суд визнати його недійсним скасувати державну реєстрацію майна за новим власником.

Можете третьою стороною у позові запросити нотаріуса, який посвідчував правочин, та органи соціального захисту.

 Що робити, якщо ображають?

Якщо вас ображають, принижують, забирають вашу пенсію, не забезпечують харчуванням та ліками, звертайтеся до поліції. Не бійтеся відстоювати власні права.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні