Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКонфлікт із газовиками: норми, лічильники, відключення, коли людина через війну взагалі не...

Конфлікт із газовиками: норми, лічильники, відключення, коли людина через війну взагалі не живе у квартирі

Этот материал также доступен на русском языке
У багатьох випадках уникнути спірної ситуації легко: якщо господар їде надовго, то заздалегідь можна викликати співробітників служби та перекрити систему на час своєї відсутності. Це дозволить одразу вирішити кілька проблем.

«Я пишу у зв’язку з ситуацією, в якій опинилася моя знайома Людмила. З 16 вересня 2021 року до 2 січня 2022 року вона не проживала у своїй квартирі, а з початком війни взагалі виїхала за кордон. З того часу я приглядав за її квартирою. Торік у липні забирав квитанції і мене здивувала сума плати за газ. Вона відповідала споживанню 18,3 кубометра на місяць.

У міськгазі сказали, що таке нарахування є правомірним, оскільки господиня відмовилася від встановлення газового лічильника, і показали рішення від 29 листопада 2021 року з одним підписом – представника міськгазу. Там стверджують, що надсилали повідомлення про встановлення лічильника, але у поштовій скриньці їх не було (натомість були квитанції з оплати усіх комунальних послуг).

У квітні цього року я домігся установки лічильника в квартирі Людмили, але борг 2800 гривень «висить». Як діяти у такій ситуації?

Гришанов В.С., м. Миколаїв»

Для споживачів, які не мають лічильника газу, оплата розраховується за нормами споживання. Ці норми прописані у Постанові Кабміну №143*.

Але бувають випадки, коли оплата нараховується за нормами, завищеними у кілька разів – згідно з Кодексом газорозподільних систем (див. таблицю). Це так званий граничний обсяг споживання, який застосовується у разі використання газу з порушенням законодавчих норм. Перелік цих порушень немаленький, тому наведемо лише кілька прикладів:

  • несанкціонований відбір природного газу із газорозподільної системи (крадіжка газу);
  • пошкодження лічильника газу;
  • відмова споживача у доступі до квартири (будинку), внаслідок чого йому не було встановлено лічильник газу за рахунок оператора газорозподільних систем.

Норми споживання газу

Вид споживання

Норма споживання (на особу на місяць)

Відповідно до Постанови № 143

За Кодексом газорозподільних систем

Плита газова (за наявності гарячої води)

3,28

9,8

Плита газова (у разі відсутності гарячої води та газового водонагрівача)

5,39

18,3

Плита газова і газовий водонагрівач

10,49

23,6

Судячи з листа, як такої відмови від установки приладу обліку не було. Тепер треба довести, що господиня квартири не мешкала за цією адресою на момент встановлення лічильників і не знала про це. Як це зробити – краще проконсультуватися з юристами у Центрі безкоштовної правової допомоги. А заразом і написати обґрунтовану претензію до міськгазу. Якщо проблему вирішити не вдасться, то споживач має право звернутися по захист своїх прав до суду.

***
Підсумовуючи, хочемо порадити нашим читачам заздалегідь думати про можливі неприємні наслідки. Особливо, якщо господар їде надовго. У нашому випадку Людмила могла ще 2021 року
викликати працівників газової служби і перекрити газ на час своєї відсутності. Це дозволило б одразу вирішити дві проблеми. Перша – не платити за нормами споживання, коли будинок порожній. Друга – зараз не довелося б доводити, що господиня не відмовлялася від встановлення лічильника.

*Постанова Кабміну «Питання споживання природного газу» № 143 від 27 лютого 2019 року (діє згідно з судовим рішенням від 13.02.2020 р.)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні