Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПідводне каміння пільгового стажу: на що треба звернути увагу

Підводне каміння пільгового стажу: на що треба звернути увагу

Этот материал также доступен на русском языке
Пільгові пенсії в Україні призначають зі зниженням пенсійного віку тим, хто має шкідливий стаж. І важливим фактором при призначенні пенсії є атестація робочого місця.

«Зараз мені 68 років. Маю 27 з половиною років стажу, з яких 13 років – ливарником пластмас (список №2). В 2004 році я мала піти на дострокову пенсію, але мені відмовили. Я не змогла довести наявність пільгового стажу через відсутність атестації робочих місць. Через це пішла на звичайну пенсію за віком в 2009 році.

З газети “На пенсії” дізналася, що атестація до 1992 року не потрібна. Якщо я працювала ливарником з вересня 1986-го по 2000 рік, то маю як мінімум 5 років пільгового стажу до 1992 року. Але як довести, що і після цього робота була шкідливою, адже умови праці не змінювалися? Я маю записи в трудовій книжці і свідків, які зі мною працювали і можуть це підтвердити.

Єлизавета Коротченко, село Маяки, Одеська обл.»

Навіть якщо ви доведете, що ваша робота належить до списку №2, це не вплине на розмір пенсії. Шкідливі професії, передбачені зазначеним списком, дають право на зниження пенсійного віку, однак це жодним чином не впливає на розрахунок пенсії.

Тому радимо не витрачати час і власні нерви, щоб це доводити. Окрім морального задоволення, це не принесе жодного результату. Суто теоретично це могло б бути корисним, якби ви мали намір боротися за пенсію, яку не змогли отримати в 2004-2009 роках. Але час вже втрачено і зробити це буде складно навіть в судовому порядку.

***

Нагадаємо, що, згідно із Законом «Про пенсійне забезпечення», жінки мають право на зниження пенсійного віку на пять років, якщо не менше десяти років були зайняті на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці (за списком № 2) і за результатами атестації робочих місць. Відповідальність за вчасне проведення атестації робочих місць покладається на керівників підприємств.

Для призначення пенсії на пільгових умовах, зазвичай, необхідно надати до Пенсійного фонду довідку з підприємства, що уточнює особливий характер роботи. При цьому відповідне робоче місце має бути атестоване як таке, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення.

***

На жаль, у 2004 році вам ніхто не розповів дві дуже важливі речі.

По-перше, Постанова Кабінету Міністрів «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» № 442 була ухвалена 1 серпня 1992 року і набула чинності 21 серпня того ж року. До вказаної дати вимога про атестацію робочих місць не діяла. Тобто ваш стаж до 21 серпня 1992 року могли зарахувати до пільгового, незважаючи на відсутність атестації. Таким чином, ви б дійсно мали більше пяти років пільгового стажу за списком № 2. З одного боку, це менше за необхідні десять років.

Але тут випливає дуже важливий другий нюанс. Якщо жінка має не менше половини необхідного пільгового стажу (в даному разі не менше пяти років), то пенсійний вік знижується на один рік за кожні два роки такої роботи. Тобто теоретично ви мали право піти на пенсію якщо не на пять років, то хоча б на два роки раніше.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні