Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіМісця, які сьогодні на слуху: Кінбурнська коса

Місця, які сьогодні на слуху: Кінбурнська коса

Этот материал также доступен на русском языке
У новинах з фронту ми часто чуємо назви різних населених пунктів, місцевостей, про які багато хто з нас мало що знає. І щоб краще розуміти, що і де саме відбувається, ми відкриваємо нову рубрику «Міста, села, місця, що сьогодні на слуху».

І починаємо її з Кінбурнської коси – найкрасивішого заповідника і стародавнього місця, яке зараз в окупації.

Природа: край рожевих пеліканів і диких орхідей

Кінбурнська коса – частина Чорноморського біосферного заповідника. Це півострів, частина якого розташована в Миколаївській області, а частина — в Херсонській, між Дніпро-Бузьким лиманом і Чорним морем. 1992 року на Кінбурнському півострові було створено регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», а 2009 року – національний природний парк «Білобережжя Святослава». Кінбурнська коса відома також і своїми озерами з лікувальними грязями, ефект від яких нічим не гірший за купання у знаменитому Мертвому морі.

Крім того, Кінбурнський півострів – місце, через яке мігрують понад 300 видів птахів, і найкрасивішими є рожеві пелікани. А поряд із селом Покровка до війни знаходилося одне з найбільших у Європі місць цвітіння диких орхідей.

Однак через російську військову агресію постраждали флора і фауна цього неймовірно гарного місця. Рух колісної та гусеничної техніки, а також пожежі, що вирували тут з травня 2022 року, завдали непоправної шкоди національному скарбу.

Історія: тут була козацька вольниця

Кінбурнська коса – не лише найкрасивіший заповідник, а й місце з багатою історією. Через неї свого часу пролягав «шлях із варяг у греки». З XV століття Кінбурнський півострів належав Кримському ханству, і на косі, якраз навпроти нинішнього Очакова, було збудовано Кінбурнську фортецю. Потім це місце стало козацькою вольницею, де козаки заготовляли сіль, полювали і рибалили.

Пізніше фортецю було розібрано, а з її уламків насипано штучний Батарейний острів (зараз Травневий).

Що зараз там відбувається?

Російські війська окупували Кінбурнську косу в перший місяць вторгнення. Після визволення Миколаївської області Кінбурнська коса залишилася єдиною окупованою росіянами частиною Миколаївщини. Справа в тому, що сушею на косу можна доїхати тільки через Херсонщину. Ту її частину, яка ще зайнята росією.

Як розповіла керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони «Південь» Наталія Гуменюк, Кінбурнський півострів перебуває у «сірій» зоні, тобто повного контролю над цією територією поки що не мають ані ЗСУ, ані російські війська. Однак армія окупантів має сполучення з Кінбурнською косою по суші, завдяки чому вони можуть завозити на півострів особовий склад і техніку.

Звільнення Кінбурнської коси дозволить відновити контроль над значною ділянкою морської акваторії Чорного моря.

Територія доісторичної країни

Довжина Кінбурнської коси приблизно 40 кілометрів, ширина – майже десять. Татари називали це місце Кил-Бурун, і назва походить від тюркських слів «кил» – волосина і «бурун» – мис. На півдні України Кінбурнською косою також називають увесь Кінбурнський півострів. Однією з головних визначних пам’яток Кінбурнської коси є Волижин ліс – залишок давньої країни Гілеї, яка існувала на території нинішнього Кінбурнського півострова.

Наша довідка. На півострові розташовані села Геройське, Василівка, Покровка та Покровське. За довоєнними даними, тут мешкали 843 особи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні