П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРибний день: як правильно вибрати морожену рибу та що з неї приготувати

Рибний день: як правильно вибрати морожену рибу та що з неї приготувати

Этот материал также доступен на русском языке
За своїми смаковими й поживними властивостями заморожена риба нічим не поступається свіжій. Головне - вибрати якісний продукт, правильно його розморозити і приготувати.

Як вибрати якісну рибу?

Якісна заморожена риба має бути покрита тонким шаром крижаної глазурі, луска, плавці – цілими, хвіст не вигнутий, а очі – прозорі. Якщо на крижаній кірці жовтий є наліт і тріщини, а тушки риби злиплися між собою, значить продукт вже розморожували. Також спеціалісти радять купувати цілу тушку риби, це гарантія того, що її нічим не обробляли.

Якщо риба у вакуумній упаковці – звертайте увагу на термін придатності і час її вилову. У замороженому стані вона може зберігатися один або два місяці, але не більше.

Правила розморожування

Будь-яку морожену рибу краще розморожувати в холодильнику на нижній полиці, прикривши її харчовою плівкою. Розморожені таким чином рибна тушка або вже оброблене філе зберігають максимум корисних властивостей і при приготуванні не розпадаються на волокна. Не бійтеся приступати до готування, коли всередині риба ще не встигла повністю розтанути – так вона буде навіть соковитішою.

Три рецепти

Хек у томатному соусі

Біле і сухе м’ясо хека не містить жирів, але в ньому є життєво важливий білок, що має високу харчову цінність.

Хек (тушки) – 2 штуки, сік томатний – 500 мілілітрів, цибуля – 2 штуки, морква – 2 штуки, борошно пшеничне – 7-8 столових ложок, олія – 3 столові ложки, сіль і перець – за смаком.

Хек розділити на філе, промити, прибрати геть хребет. Нарізати шматочками, посипати сіллю. У глибоку миску насипати борошно, обваляти кожен шматочок філе. На сковороді розігріти олію, обсмажити хек з двох боків до золотистої скоринки. Моркву натерти на тертці, а цибулю нарізати півкільцями. Їх також протушкувати до золотистого кольору. На окрему сковороду насипати 2 столові ложки борошна і обсмажити протягом 30 секунд. Влити томатний сік, всипати спеції й покласти лавровий лист. Тушкувати соус 5-7 хвилин, помішуючи, до загусання. У чавунну сковороду або каструлю викласти третину соусу, зверху – половину від загальної кількості риби, далі – половину моркви та цибулі. Так повторювати, доки інгредієнти не закінчаться. Насамкінець полити все томатним соусом, поставити каструлю на вогонь і тушквати під кришкою 15 хвилин.

Мінтай, тушкований у молоці

У м’ясі мінтаю міститься багато хрому, заліза та йоду. Він сприяє зниженню рівня глюкози та холестерину в крові й допомагає нормалізувати роботу щитовидної залози.

Мінтай (філе) – 400 грамів, масло вершкове – 70 грамів, молоко – 300 мілілітрів, борошно – 1 столова ложка, часник – 2 зубчики, розмарин сушений – 1 чайна ложка, сіль та перець – за смаком.

Філе мінтаю розморозити, промити і нарізати невеликими шматочками. У сотейник або невелику каструлю викласти вершкове масло, розтопити на невеликому вогні. Додати в масло борошно і швидко все перемішати. Потім влити молоко невеликими порціями, помішуючи постійно соус вінчиком. Готувати до загусання приблизно 2-3 хвилини. Часник очистити і нарізати пластинами. Лавровий листок розламати на дрібні шматочки. Підготувати сушений розмарин. Додати в соус часник, розмарин, сіль, дрібку меленого перцю і перемішати. Підготовлену рибу викласти у соус. Акуратно все перемішати. Тушкувати рибу 7-8 хвилин на невеликому вогні.

Запечена салака з помідорами

Правильно приготовлена салака не просто дуже смачна страва, а й корисна. Завдяки високому вмісту амінокислот і омега-3 жирних кислот ця риба, при регулярному вживанні, благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи.

Салака – 0,5 кілограма, помідори – 3-4 штуки, часник – 2 зубчики, орегано сушений – 1 чайна ложка, сіль – 1 чайна ложка, сухарі панірувальні – 100 грамів, олія рослинна – 3 столові ложки, перець.

Рибу очистити і розділити на філе. Решту інгредієнтів розділити на дві частини. Змастити пергаментний папір олією і викласти рибу черевцями вгору, посолити і поперчити. Нарізати зверху помідори на чвертки і дрібно нарубати часник. Додати орегано, панірувальні сухарі. Перевернути рибу, знову посолити, поперчити, розкласти помідори, часник, додати орегано, посипати сухарями і полити олією. Розігріти духовку і запікати рибу при 180 градусах 15-20 хвилин.

***Порада

Щоб риба не розвалювалася у процесі приготування на сковороді, кожен шматок потрібно попередньо протерти паперовим рушником та просолити протягом 10-15 хвилин. Відправити на сковороду і смажити до утворення золотистої скоринки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні