Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНайкорисніший бур'ян: коли викопувати коріння лопуха

Найкорисніший бур’ян: коли викопувати коріння лопуха

Этот материал также доступен на русском языке
Корисні властивості лопуха визнані навіть офіційною медициною, і на основі цієї рослини виготовляють багато ліків та навіть косметологічних засобів. Найціннішим у лопусі є кореневище.

Саме кореневище накопичує максимум корисних речовин і має властивість благотворно впливати на роботу і стан нашого організму. Але лише за однієї умови – якщо знати, коли збирати корінь лопуха. Необхідно підібрати саме такий момент, коли коріння не тільки розростуться, а й встигнуть накопичити цінні компоненти зі свого складу.

Проблеми для того, щоб знайти лопух, навряд чи в кого будуть. Цю культуру ми вважаємо бур’яном, оскільки вона росте майже скрізь. Потрібно тільки трохи почекати і не поспішати викорінювати це дуже корисне бур’ян.

Лопух відноситься до дворічних рослин, але в перший рік життя він тільки набирає сили. Відповідно, користі від таких екземплярів, зібраних навесні, буде в рази менше. Викопувати коріння необхідно не раніше осені, краще у вересні-жовтні, коли кущі починають усихати. До цього часу вони вже встигнуть накопичити достатньо речовин, щоб надавати цілющу дію.

Як відрізнити лопух-першорічку від дорослого?

Дуже просто – молодий кущ у перший рік тільки нарощує листя, але не цвіте, тобто не матиме круглих колючок.

Що стосується старих лопухів, то збирати їх можна, але лише напровесні. Якщо теж чекати до осені, кореневище «старих» до кінця свого життя вже ослаблене.

Коли викопувати лопух?

Коріння лопуха потрібно заготовляти

  • наприкінці квітня – початку травня
  • і з серпня до листопада.

За літо корінь лопуха набирає сік і містить у собі максимальну кількість цілющих властивостей. Восени ви збираєте коріння першого року життя рослини (вона ще не випустила стебло і не цвіла). На зиму коріння зберігається в землі і не втрачає своїх властивостей. Зібравши їх напровесні, ви отримаєте ті ж лікувальні властивості. Це буде вже другий рік життя рослини. Але влітку, коли лопух зацвіте, його корінь стане дерев’янистим та непридатним для лікарських завдань.

Як збирати?

Збирати коріння треба за сухої погоди. Викопати лопатою, обтрусити від землі та очистити руками.

У цілості кори коріння – особлива цілюща сила. Тому не можна очищати його щітками, промивати водою – від цього починаються бродильні процеси і сила йде геть.

Як зберігати?

Свіже коріння не витримує зберігання і не годиться вже наступного дня. Тому треба або відразу використовувати викопану рослину, або сушити її – в теплому приміщенні під стелею або на горищі.

Можна скористатися духовкою, але тільки теплою, а не перегрітою, попередньо розрізавши коріння вздовж довгих часточок. Зберігати коріння слід у ящиках, викладених папером.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні