Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаХто встановлює тарифи на комунальні послуги?

Хто встановлює тарифи на комунальні послуги?

Этот материал также доступен на русском языке
Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

«Начебто і війна не закінчилася, і проблем у людей вистачає. А тарифи знову збираються піднімати чи вже підняли, на вивезення сміття, наприклад. Цікавить питання: хто і на якій підставі переглядає вартість комунальних послуг?

Ірина А., м. Одеса»

Про управління багатоквартирним будинком

До житлово-комунальних послуг належать:

  • житлова послуга – послуга з управління багатоквартирним будинком;
  • комунальні послуги – послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII, ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли тарифи є регульованими. У такому разі ціни, згідно за статтею 4 зазначеного закону, встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування.

Так, вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Якщо управитель був визначений органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах, ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Така ціна протягом терміну дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначеними таким договором.

Частиною 4 статті 10 Закону № 2189-VIII передбачено, що інформування споживачів про намір зміни тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності здійснюється виконавцями відповідних послуг.

Про вартість комунальних послуг

Згідно зі статтею 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (редакція від 31.03.2023 р.), до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить встановлення тарифів:

  • на теплову енергію (у тому числі її виробництво, транспортування та постачання);
  • на централізоване водопостачання та водовідведення;
  • на інші комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Наприклад, тарифи на вивезення сміття.

Під час розгляду розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги (постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) застосовується Порядок, затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 239 від 12 вересня 2018 року (далі – Порядок №239).

Частиною 4 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено оприлюднення проектів рішень органу місцевого самоврядування не менш ніж за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою ухвалення.

За інші тарифи відповідає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а саме – вона встановлює тарифи на комунальні послуги суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання, ліцензування діяльності яких вона здійснює (сфери газо- та електропостачання).

***

Таким чином, звернутися по роз’яснення щодо встановлення тарифів можна до НКРЕКП або до органів місцевого самоврядування.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Раніше ми писали, що буде з тарифами на газ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні