Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно доглядати хворих з інсультом?

Як правильно доглядати хворих з інсультом?

Этот материал также доступен на русском языке
Важливим є не лише лікування, а й правильний догляд. Відновлення починається з першого дня хвороби.

Читачка запитує: “Мій батько потрапив з інсультом до лікарні. У нього було паралізовано ліву половину тіла. Але лікар сказав, що треба піднімати руку і згинати ногу, починаючи з першого дня. Навіщо хвору людину відразу напружувати?”

Відповідає лікар-невролог Сергій Пєлєшок:

– Важливим є не лише лікування, а й правильний догляд. Відновлення починається з першого дня хвороби. Тяжкого хворого, який надійшов до палати інтенсивної терапії, ми відразу вкладаємо на протипролежневий матрац, трохи піднімаючи кінець ліжка з боку голови, якщо необхідно, даємо кисень.

При інсульті часто у кінцівках підвищується тонус м’язів і формуються контрактури. Якщо з самого початку не займатися розробкою уражених кінцівок, то з’являться контрактури, і рука так і залишиться підведеною до грудей, а нога буде, як палиця (рука просить, нога косить). Тому лікар – фахівець з лікувальної фізкультури у перші ж день-два навчає родичів, як правильно укладати хвору руку або ногу, розробляти їх, масажист показує прийоми масажу.

Хворого треба перевертати на другий бік кожні півтори-дві години. Місця ймовірного утворення пролежнів слід підсушувати дезінфікуючим розчином (наприклад, камфорним спиртом) і масажувати. Пролежні з’являються дуже швидко: іноді достатньо хворому полежати нерухомо дві-три години.

Треба звертати увагу на положення ураженої руки або ноги. Якщо вони лежать неправильно, то потім через проблеми з суглобами людина не зможе вільно рухати кінцівкою.

– А як правильно?

Рука має бути трохи на узвишші (під кисть бажано підкласти подушечку), плече теж трохи підняте. Нога трохи зігнута в колінному суглобі, а стопа – під прямим кутом до гомілки.

Крім того, постійно перевертаючи хворого, ми запобігаємо застійним явищам у легенях. Змінюючи положення, важливо переконатися, що у пацієнта не порушується ковтання.

кщо у верхніх дихальних шляхах скупчується слиз, його потрібно акуратно видалити (для цього призначений спеціальний відсмоктувач), щоб попередити бронхіт, пневмонію та інші ускладнення.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні