Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк розраховується чорнобильська пенсія: що береться до уваги

Як розраховується чорнобильська пенсія: що береться до уваги

Этот материал также доступен на русском языке
Розрахунок пенсії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, багато в чому залежить від категорії постраждалого.

«Я евакуйована із зони відчуження у 1986 році, маю інвалідність ІІ групи. Наразі моя пенсія становить 5699,76 гривні. Хочу дізнатися, якою є формула розрахунку пенсії потерпілим з інвалідністю.

Людмила, м. Луцьк»

Від чого залежить розмір пенсії?

Розрахунок пенсії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, багато в чому залежить від категорії постраждалого.

Формула розрахунку пенсії за інвалідністю передбачена, насамперед, для ліквідаторів, інвалідність яких настала внаслідок каліцтва або захворювання, пов’язаного з Чорнобильською катастрофою.

Розмір такої пенсії залежить від зарплати в зоні відчуження у 1986-1990 роках, середньої зарплати по країні та ступеню втрати працездатності (розмір відшкодування фактичних збитків).

За бажанням особи, обчислення такої пенсії може здійснюватися з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні.

Все сказане передбачено Постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 1210 від 23 листопада 2011

Коли пенсія обчислюється на загальних підставах

В решті випадків встановлюється мінімальна пенсія, передбачена Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», або пенсія обчислюється на загальних підставах відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто постраждалі, які мають групу інвалідності, проте не є ліквідаторами, права на обчислення пенсії за такою формулою не мають. Те саме стосується і ліквідаторів, які не мають групи інвалідності.

Точного виду вашої пенсії і усіх обставин її призначення ми не знаємо, тому не можемо дати більш розгорнуту відповідь.

Наостанок лише зазначимо, що після індексації з 1 березня 2023 року розмір пенсії за інвалідністю ІІ групи, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, в усіх випадках не може бути нижчим, ніж 6549,98 гривні. До березня ця сума складала 5472 гривні.

Раніше ми розповідали, які пільги у чорнобильців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні