Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо вас затопили сусіди: покрокова інструкція

Що робити, якщо вас затопили сусіди: покрокова інструкція

Этот материал также доступен на русском языке
У мешканців багатоповерхівок іноді трапляються неприємні ситуації з сусідами. Наприклад, коли зі стелі та стін тече вода. І хоча майно зіпсовано, не всі винуватці готові компенсувати збитки. Що робити?

Зафіксуйте збитки

Ви маєте звернутися до жеку або ОСББ з заявою про те, щоб їх представниками було обстежено квартиру. Вони повинні встановити джерело затікання води, що спричинила залиття квартири, і скласти акт.

Акт має відповідати формі та змісту Типового акту про залиття, аварію, що сталася на системі центрального опалення, гарячого водопостачання (або холодного водопостачання).

Крім того, обов’язково треба залучити сусідів, які також зможуть підтвердити побачене у вашій квартири.

Але основною метою при складанні Акту залиття квартири є встановлення причин залиття, та осіб, відповідальних за спричинену вам шкоду.

  • Якщо ті, хто вас затопив, не відчиняють двері, або сусідів немає вдома, можете викликати працівників поліції для вирішення ситуації.

  • Усунувши наслідки залиття, зафіксуйте на фото та відео завдану шкоду.

  • Можна провести незалежну оцінку наслідків затоплення квартири: її мета – визначення вартості відновлюваних робіт внаслідок залиття, що мало місце у конкретний час.

Запропонуйте вирішити проблему мирно

Визначення збитків або розміру відшкодування проводиться відповідно до статті 7 Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (редакція від 10.10.2022 р.).

  • На підставі проведеної оцінки та розрахунків ви можете звернутися до сусідів, які вас затопили, з пропозицією добровільно відшкодувати витрати на ремонтно-відновлювальні роботи.
  • Якщо сусіди ігнорують ваші вимоги і не погоджуються на ремонт квартири або відшкодування вам витрачених коштів за ремонт, ви маєте право звернутися до суду. Згідно зі статтею 386 Цивільного Кодексу України, власник, права якого порушено, має право на відшкодування йому майнової та моральної шкоди.

Відповідно до статті 1166 Цивільного Кодексу, шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Отже, ваш сусід повинен компенсувати вам усі витрати.

Зберіть докази та йдіть до суду

До того, як подати позовну заяву, обов’язково складіть список того, що складає матеріальну шкоду: витрати на ремонт квартири, ремонт меблів, електрики, побутової техніки, придбання будівельних матеріалів. Безумовно, все має бути підтверджено актами виконаних робіт, квитанціями, чеками, договорами тощо.

В позовній заяві можете вказати, як усувалися наслідки затоплення – власними силами, чи була допомога з боку сусідів або хоча б пропозиція. Крім того, в суді ви маєте право заявляти клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи для уточнення певних моментів.

Також можете в позовній заяві вказати вимогу щодо моральної шкоди, яка полягає в тому, що у зв’язку з пошкодженням майна ви пережили душевні страждання, можливо, хворобу, а також побутові незручності. Можете наголосити, що пошкоджені кімнати, вологість, неприємний запах порушують звичний уклад життя і шкодять здоров’ю.

Також ви можете акцентувати на зухвалій поведінці сусідів, які ігнорують ваші вимоги або ображають вас, якщо такі дії мали місце.

Окрім того, можете вимагати від сусідів в судовому порядку компенсації ваших витрат – оплат судового збору, витрачених коштів на складання звіту (кошторису щодо ремонту квартири), будівельних експертиз тощо.

Якщо звертаєтеся до суду

Додайте до позовної заяви (копії) пакет документів:

  • копію свідоцтва про право власності на квартиру (або витяг);
  • акт про затоплення квартири;
  • незалежну оцінку ремонтних робіт з усунення наслідків затоплення квартири;
  • розрахунок матеріальних витрат;
  • довідку про склад сім’ї;
  • відео або фотознімки, з яких видно, що квартиру затоплено.
  • інші документи, які підтвердять ситуацію, що сталася.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Додаток № 4 до пункту 2.3.6. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій (затверджено наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 р.)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні